ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2020 17:42 EET

ΗΠΑ: Κατηγορούν τον Μαδούρο για εμπόριο ναρκωτικών

Ο Τραμπ έχει στόχο να ρίξει την «τυραννία» του Μαδούρο.

Manaure Quintero / Reuters

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδουρο, για τη μετατροπή της χώρας σε εγκληματική επιχείρηση στην υπηρεσία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των τρομοκρατικών ομάδων

Το κατηγορητήριο εναντίον ενός αρχηγού κράτους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως κλιμάκωση της εκστρατείας του Τραμπ για να πιέσει τον Μαδούρο  να εγκαταλείψει το αξίωμά του μετά την επανεκλογή του το 2018. Ο Μαδούρο οδήγησε την οικονομία της Βενεζουέλας στο χείλος του γκρεμού, που με τη σειρά της οδήγησε σε έξοδο εκατομμυρίων ανθρώπων σε γειτονικές χώρες.

Τα κατηγορητήρια των γενικών εισαγγελέων στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης 25 εκατομμύρια δολάρια σε ανταμοιβές για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ή τη δίωξη του Μαδούρο και του Ντιοσντάντο Καμπέγιο, στενού του συνεργάτη.

Εκτός από τον Μαδούρο και του Καμπέγιο, ανακοινώθηκαν κατηγορίες εναντίον περίπου δώδεκα άλλων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των μελών της μεγαλύτερης ανταρτικής ομάδας στην Κολομβία, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστών ως FARC, για εμπόριο κοκαΐνης.

Δύο από τους ανιψιούς του Μαδούρο εκτίουν ποινές φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από καταδίκες για τα ναρκωτικά. 

 

(Με πληροφορίες από New York Times, Associated Press)