ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2020 11:12 EEST | Updated 20/05/2020 11:39 EEST

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το κυβερνητικό σχέδιο για τουρισμό, εργασία και συνολικά την οικονομία

Του διαγγέλματος στις 6μ.μ θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

NurPhoto via Getty Images
 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό μήνυμα που θα απευθύνει στις 6μ.μ. θα παρουσιάσει τον συνολικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της εργασίας.

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη προαναγγείλει ο Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί θα στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, μέσω της στήριξης επιχειρήσεων, όπως αυτές της εστίασης.

Ειδικά για τις τελευταίες αναμένεται ανακοίνωση συγκεκριμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και μένει να δούμε ποια από τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου θα κάνει δεκτά το οικονομικό επιτελείο. Θυμίζουμε ότι φορείς των επιχειρήσεων εστίασης έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση –μεταξύ άλλων- τη μείωση του ΦΠΑ, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τη χορήγηση κεφαλαίων επανεκκίνησης, την επέκταση της μείωσης ενοικίου για μεγαλύτερο διάστημα, την επιδότηση εργασίας και γενικότερα την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων προκειμένου να διασωθούν θέσεις απασχόλησης.

Ειδικά στο κεφάλαιο «στήριξη της εργασίας» το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και αναμένεται να ανακοινώνει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και της επερχόμενης ύφεσης. Για την επιτυχημένη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού αναμένεται να αξιοποιηθούν και κοινοτικά κονδύλια.

Όσο για του τουρισμό, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες επανεκκίνησης του. Δηλαδή από το πότε η χώρα θα μπορεί να δέχεται τουρίστες και το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις προβλέπεται για τα εποχικά καταλύματα. Και για αυτόν τον κλάδο υπάρχει η προσμονή των επαγγελματιών για μέτρα στήριξης, ενώ –όπως έχει σημειώσει και ο Στέλιος Πέτσας- η επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών.    

Η εξειδίκευση του σχεδίου αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.