Ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έπεσε στη Γη ήταν διπλάσιος από αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Θεωρείται ότι ο κρατήρας του είχε αρχικά πλάτος 250 με 280 χλμ.
UniversalImagesGroup via Getty Images

Ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει πέσει ποτέ στη Γη, ο οποίος έπεσε στον πλανήτη μας πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερος από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες στο παρελθόν: Με βάση το μέγεθος του κρατήρα Βρέντεφορντ, που άφησε πίσω του ο κολοσσιαίος «επισκέπτης» στη σημερινή Νότια Αφρική, ερευνητές θεωρούν ότι το αντικείμενο αυτό είχε πλάτος περίπου διπλάσιο από αυτό που είχε ο αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο κρατήρας Βρέντεφορντ, που βρίσκεται 120 χλμ νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, αυτή τη στιγμή έχει διάμετρο περίπου 159 χλμ, κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο ορατό κρατήρα στη Γη. Ωστόσο είναι μικρότερος από τον κρατήρα Τσικξουλούμπ, που είναι θαμμένος κάτω από τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, με διάμετρο περίπου 180 χλμ, τον οποίο άφησε πίσω του ο αστεροειδής που έφερε το τέλος των δεινοσαύρων στο τέλος της Κρητιδικής Περιόδου, περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ωστόσο οι κρατήρες διαβρώνονται/φθείρονται στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο κρατήρας Βρέντεφορντ είχε αρχικά πλάτος 250 με 280 χλμ όταν σχηματίστηκε, πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό τον καθιστά τον μεγαλύτερο κρατήρα στη Γη γενικότερα, αν και είναι μικρότερος σήμερα από τον κρατήρα Τσικξουλούμπ.

Στο παρελθόν πιστευόταν ότι ο κρατήρας ήταν αρχικά πολύ μικρότερος- πλάτους περίπου 172 χλμ. Με βάση αυτή την εκτίμηση, οι ερευνητές υπολόγιζαν ότι ο αστεροειδής θα είχε πλάτος περίπου 15 χλμ και θα έπεσε με ταχύτητα περίπου 53.900 χλμ/ ώρα. Ωστόσο σε νέα μελέτη αυτά αναθεωρούνται: Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στο Journal of Geophysical Research: Planets, επιστήμονες υπολόγισαν εκ νέου το μέγεθος του αστεροειδούς του κρατήρα Βρέντεφορντ και διαπίστωσαν ότι μάλλον ήταν πλάτους 20-25 χλμ, και ταξίδευε με ταχύτητα 72.000-90.000 χλμ/ ώρα όταν έπεσε στη Γη.

Όταν ο αστεροειδής του Τσικξουλούμπ, πλάτους περίπου 12 χλμ, έπεσε στη Γη πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε τεράστια καταστροφή: Δασικές πυρκαγιές, όξινη βροχή, γιγαντιαία κύματα τσουνάμι σε όλο τον πλανήτη και τεράστιοι όγκοι σκόνης και στάχτης στην ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το κλίμα. Περίπου το 75% της ζωής στη Γη θεωρείται ότι αφανίστηκε.

Ο αστεροειδής του κρατήρα Βρέντεφορντ φαίνεται πως ήταν περίπου διπλάσιος σε μέγεθος και μάλλον ταξίδευε πολύ ταχύτερα, οπότε η σύγκρουσή του με τη Γη θα ήταν πολύ χειρότερη. Ωστόσο, καθώς συνέβη στο ακόμα πιο μακρινό παρελθόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις επιπτώσεις του στον πλανήτη μας- ειδικά δεδομένου ότι τότε υπήρχαν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί- ούτε καν δέντρα, οπότε δεν έμειναν ίχνη μαζικού αφανισμού ή πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως το κλίμα θα επηρεάστηκε εκτενώς σε όλο τον πλανήτη- πιθανώς περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση του αστεροειδούς του κρατήρα Τσικξουλούμπ.

Δημοφιλή