ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2018 09:27 EET | Updated 21/11/2018 09:42 EET

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιανγκ εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ

ASSOCIATED PRESS

Η Ιντερπόλ εξέλεξε τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Γιανγκ ως επόμενο πρόεδρό της την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη διεθνή υπηρεσία μέσω Twitter.

Ο Κιμ, που εκτελούσε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου, εξελέγη για διετή θητεία στο ετήσιο συνέδριο της υπηρεσίας στο Ντουμπάι, επικρατώντας επί του Ρώσου υποψηφίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση του συστήματος ενταλμάτων σύλληψης της Ιντερπόλ.

Ο Ρώσος υποψήφιος ήταν ο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, ο οποίος θεωρούνταν το φαβορί της αναμέτρησης.

Η υποψηφιότητά του είχε προκαλέσει «συναγερμό» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω αυτού που εκλαμβανόταν ως αυξημένος κίνδυνος εμπλοκής και παρεμβάσεων από το Κρεμλίνο. Ο Προκόπτσουκ είναι στρατηγός της αστυνομίας, «βετεράνος» των ρωσικών υπηρεσιών Ασφαλείας και ένας από τους αντιπροέδρους της υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος και ευρωπαϊκές χώρες τάσσονταν κατά του Προκόπτσουκ, υποστηρίζοντας πως η εκλογή του θα οδηγούσε σε κατάχρηση του συστήματος «red notice» της υπηρεσίας από τη Ρωσία, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων. 

 

ASSOCIATED PRESS

 

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τον διεθνή οργανισμό για να τακτοποιεί δικές της υποθέσεις και να παρενοχλεί αντιφρονούντες μέσω έκδοσης ενταλμάτων (red notices) για τη σύλληψή τους. Όπως υποστήριξαν, η εκλογή του Προκόπτσουκ θα επέτρεπε στη Μόσχα να το εντείνει αυτές τις πρακτικές, στο πλαίσιο των οποίων έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν ο Μπιλ Μπρόουντερ, επικριτής του Κρεμλίνου που εδρεύει στη Βρετανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απέρριψε τους προβληματισμούς αυτούς, λέγοντας πως απλά επρόκειτο για προσπάθειες επηρεασμού της ψηφοφορίας.

Ο Κιμ εξασφάλισε τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων, και θα υπηρετήσει ως το 2020, ολοκληρώνοντας τη θητεία του προκατόχου του, Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές.

Ο Μενγκ είχε εξαφανιστεί τον Σεπτέμβριο σε ταξίδι στην Κίνα. Λίγες ημέρες αφού η σύζυγός του ανέφερε την εξαφάνισή του, οι κινεζικές αρχές αποκάλυψαν πως ήταν υπό διερεύνηση για δωροδοκίες. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, ωστόσο έστειλε επιστολή παραίτησης στην Ιντερπόλ.

Η θέση του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικού χαρακτήρα, καθώς τα πρακτικά ζητήματα χειρίζεται ο Γερμανός γενικός γραμματέας, Γιούργκεν Στοκ- ωστόσο εξακολουθεί να έχει επιρροή.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Associated Press)