Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρείχε στη Συρία προμήθειες για την κατασκευή χημικών όπλων

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρείχε στη Συρία προμήθειες για την κατασκευή χημικών όπλων
Anadolu Agency via Getty Images

Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει την κυβέρνηση της Συρίας με υλικά που είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν χημικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, που επικαλείται έγγραφο ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πλάκες υλικών που αντέχουν την έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα είναι ανάμεσα στα υλικά που έχει προμηθεύσει η Πιονγκγιάνγκ στη Δαμασκό, αναφέρεται σε έκθεση ειδικών τουΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και επικαλείται η εφημερίδα.

Βορειοκορεάτες τεχνικοί εξειδικευμένοι στην πυραυλική τεχνολογία εργάζονται εξάλλου σε εγκαταστάσεις όπου φέρονται να κατασκευάζονται χημικά όπλα στη Συρία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στο έγγραφο που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γίνεται λόγος για τουλάχιστον 40 φορτία που δεν καταγράφηκαν, τα οποία περιείχαν πιθανόν συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων και παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία μεταξύ του 2012 και του 2017· ωστόσο, τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Συρία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν μια ιδιαίτερα θερμή σχέση που διαρκεί δεκαετίες. Το 2015, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είχε μετονομάσει ένα πάρκο στη Δαμασκό δίνοντάς του το όνομα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση των ειδικών που είναι αρμόδιοι να ερευνούν τις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αλλά «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συρία είναι περισσότερα όπλα και, θεός φυλάξοι, χημικά όπλα», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

Η Συρία συμφώνησε το 2013 να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, αντιμέτωπη με έντονες διεθνείς πιέσεις, έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε περιοχή που έλεγχαν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Μεγάλο μέρος του καταστράφηκε.

Όμως η κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ κατηγορήθηκε έκτοτε επανειλημμένα ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων από ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπως αυτή που καταγγέλθηκε στο χωριό Χαν Σεϊχούν τον Απρίλιο του 2017. Αντάρτες και ακτιβιστές κατηγόρησαν εξάλλου την κυβέρνηση του Άσαντ ότι εξαπέλυσε επίθεση αυτή την εβδομάδα με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή