Ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από τα ξημερώματα στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό,
|
Ο Πούτιν κατά την διάρκεια του σημερινού διαγγέλματος.
Ο Πούτιν κατά την διάρκεια του σημερινού διαγγέλματος.
REUTERS TV via via REUTERS

Ρωσικά στρατεύματα άρχισαν την αναμενόμενη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σήμερα το πρωί, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αδιαφόρησε για την διεθνή καταδίκη και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι όσες χώρες επειχρήσουν να αναμειχθούν, θα αντιμετωπίσουν ”επιπτώσεις που δεν έχουν ξαναδεί”.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από τα ξημερώματα στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, ενώ οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν την έναρξη της εισβολής που μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους και την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, επέβαλε στρατιωτικό νόμο, λέγοντας ότι η Ρωσία στοχεύει την στρατιωτική υποδομή της χώρας και ότι εκρήξεις ακούγονται παντού. Ο Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος συσπειρώνει την διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας. Κάλεσε δε τους Ουκρανούς να μείνουν στα σπίτια τους και να μην πανικοβληθούν.

Ο Μπάιντεν, με γραπτή δήλωσή του, καταδίκασε την ”απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση” στην Ουκρανία και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ”θεωρούν υπεύθυνη την Ρωσία.” Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των G7. Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Το διάγγελμα Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 το πρωί σήμερα (ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσε την έναρξη ”ειδικής στρατιωτικής αποστολής” στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος είναι η αποστρατικοποίηση και όχι η κατάληψη της χώρας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο την ”αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση” της Ουκρανίας, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι ο στρατός της Ουκρανίας απειλεί την Ρωσία και διοικείται από νεο-Ναζί.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι έλαβε την απόφαση, μετά από έκκληση των ηγετών των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που αποσχίσθηκαν το 2014 και αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες πριν από δύο μέρες.

Στρατιωτικά οχήματα στα περίχωρα του Ντόνετσκ, σήμερα τα ξημερώματα.
Στρατιωτικά οχήματα στα περίχωρα του Ντόνετσκ, σήμερα τα ξημερώματα.
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

″Ελαβα την απόφαση να ξεκινήσω μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση” ανακοίνωσε ο Πούτιν. ”Ο στόχος είναι η υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου. Γι′ αυτό, στοχεύουμε στην αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και στο να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όσους διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το σχέδιό μας δεν περιλαμβάνει την κατάληψη Ουκρανικού εδάφους.”

Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάσουν τα όπλα τους.

″Ολα τα μέλη του Ουκρανικού στρατού που ακολουθήσουν αυτές τις απαιτήσεις, θα μπορέσουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη” είπε, προειδοποιώντας, παράλληλα, τις χώρες πού έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία.

″Οποιος επιχειρήσει να αναμιχθεί ή να απειλήσει την χώρα και τον λαό μας, πρέπει να ξέρει ότι η Ρωσική απάντηση θα είναι άμεση και θα οδηγήσει σε επιπτώσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία” είπε ο Πούτιν. ”Είμαστε έτοιμοι για όλα.”