ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2018 08:19 EEST

Ο Πομπέο ξεκινά επαφές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία για την άσκηση περαιτέρω πίεσης στο Ιράν

Jonathan Ernst / Reuters

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα αρχίσει σήμερα επαφές και συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία προκειμένου να πειστούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να υπάρξουν περιορισμοί στα προγράμματά του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, τόνισαν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το ερώτημα που θέλει να απαντηθεί η Ουάσινγκτον είναι το εάν και κατά πόσον οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και κυρίως εάν και κατά πόσον οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες εφ′ όλης της ύλης, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 και την αθέτηση των αμερικανικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού.

Η ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως το Ιράν θα συρθεί στο τραπέζι λόγω της εκ νέου επιβολής των κυρώσεων―και την αναγγελθείσα επιβολή νέων―που θα εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα και πιθανόν θα συντρίψουν την ιρανική οικονομία, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και αυτές της Ιαπωνίας, του Ιράκ και του Ισραήλ για τα επόμενα βήματα.

«Θα γίνει μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο να μιλήσουμε με τους εταίρους μας (...) που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα με εμάς. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο», είπε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα σχέδια του Πομπέο και του επικεφαλής διαπραγματευτή του όσον αφορά το Ιράν, του Μπράιαν Χουκ.

Το «τι θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ιρανούς απέχει ακόμα πολλά στάδια», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος και διευκρίνισε πως ακόμη το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθεί η πίεση στο Ιράν «με τρόπο που είναι εποικοδομητικός και θα το ωθήσει να επιστρέψει στο τραπέζι».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post