Ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ιταλία φαίνεται στην πίτσα Μαργαρίτα

Πάνω από 8 εκατ πίτσες μαργαρίτα καταναλώνονται κάθε μέρα στην Ιταλία με το κόστος της να έχει αυξηθεί κατά 9,9% σε ένα χρόνο.
picture alliance via Getty Images

Οι σοβαρές επιπτώσεις ενός πληθωρισμού φαίνονται στο πιάτο. Όταν οι αυξήσεις τιμών άρχισαν να χτυπούν την ελληνική αγορά, μια από τις μεγάλες «πληγές» ήταν η εκτίναξη της τιμής στο σουβλάκι που έφτασε κοντά στα 3 ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο βιώνουν και οι γείτονες Ιταλοί που βλέπουν την μεγαλύτερη απόλαυσή τους, την πίτσα μαργαρίτα, να γίνεται απλησίαστη.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα καθώς δείχνουν οτι το μέσο κόστος παρασκευής μιας πίτσας Μαργαρίτας αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ αυτό του πληθωρισμού που έκλεισε τον ίδιο μήνα στο 12,3%.

Και παρότι η κυβέρνηση ενίσχυσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 75 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί τους υψηλούς λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, φαίνεται οτι το πραγματικό σοκ από το κόστος ζωής αποτυπώνεται σε μια πίτσα Μαργαρίτα.

Το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, καταγράφει τις αυξημένες τιμές στα βασικά συστατικά της ιταλικής πίτσας, το αλεύρι, τις ντομάτες, την μοτσαρέλα και φυσικά στο ελαιόλαδο που σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στους φούρνους εκτινάσσουν το κόστος της στο 9,9%.

NurPhoto via Getty Images

Μετά την ενέργεια, το πιο ακριβό υλικό στην πίτσα είναι η ιταλική μοτσαρέλα η τιμή της οποίας εκτινάχθηκε κατά 27% την ίδια περίοδο και το αλεύρι, που αυξήθηκε σχεδόν 22%.

Το μεγάλο σοκ για τους Ιταλούς είναι οτι οι μεγάλες αύξησες αποτυπώνονται σε υλικά με τα οποία φτιάχνεται μια παραδοσιακή ιταλική πίτσα κι όχι σε εισαγόμενα προϊόντα όπως ο ανανάς (που κανένας Ιταλός δεν θα έβαζε στην πίτσας του).

Κάθε μέρα πάνω από 8 εκατομμύρια πίτσες Μαργαρίτα καταναλώνονται στην Ιταλία, σύμφωνα με τον οδηγό τροφίμων Il Gambero Rosso, γεγονός που δείχνει το μεγάλο κόστος παρασκευής της.

Η περίφημη πίτσα Μαργαρίτα, πήρε το όνομά της από την Βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐα, της πρώτης βασίλισσας της Ιταλίας.

Ο θρύλος θέλει την πρώτη πίτσα να δημιουργήθηκε στη Νάπολη το 1889, μετά την ενοποίησή της χώρας, προς τιμήν της βασίλισσας που επισκέφθηκε την πόλη.

Τα χρώματα μιας Μαργαρίτας, με την λευκή ζύμη, την κόκκινη σάλτσα και το φιλαράκι του πράσινου φρέσκου βασιλικού στην μέση, είναι τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Κι ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές της πίτσας Μαργαρίτας, και πολλοί που διεκδικούν την πατρότητά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την πίτσα Μαργαρίτα ως Εγγυημένο παραδοσιακό προϊόν της Νάπολη ενώ και η Ουνέσκο την αναγνωρίζει ως προιόν παγκόσμιας κληρονομιάς με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της.

Σε ξυλόφουρνο στους 485 βαθμούς Κελσίου, με τη ζύμη να έχει ύψος τουλάχιστον 1-2 εκατοστά και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά συγκεκριμένα προϊόντα όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, βουβαλίσια μοτσαρέλα ή τοπική μοτσαρέλα και ντόπιες ντομάτες.

Πληροφορίες από το Bloomberg

Δημοφιλή