ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2020 07:50 EEST | Updated 19/08/2020 10:05 EEST

Ο πρόεδρος του Μάλι παραιτήθηκε και ανακοίνωσε διάλυση κοινοβουλίου

Μερικές ώρες αφού αιχμαλωτίστηκε από στρατιωτικούς.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και τη διάλυση του κοινοβουλίου, μερικές ώρες αφού αιχμαλωτίστηκε από στασιαστές στρατιωτικούς.

«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μαλί διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας.

«Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.

Οι στρατιωτικοί υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» και ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε «εύλογο χρονικό διάστημα».

Τρεις ώρες και πλέον μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Κεϊτά ένστολοι εμφανίστηκαν στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης ORTM.

«Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις που συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού (ΕΕΣΛ), αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού κι ενώπιον της ιστορίας», δήλωσε ο σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των στασιαστών.

«Η χώρα μας, το Μάλι, βυθίζεται ημέρα την ημέρα στο χάος, στην αναρχία και στην ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν την μοίρα της», κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στηλίτευσε το «πελατειακό πολιτικό σύστημα» και την «οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», την «αποδιοργάνωση», την «κλοπή» δημόσιου πλούτου, την «αυθαιρεσία» στον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη που έχει «διαφορά φάσης με τους πολίτες», το σύστημα παιδείας που «τσαλαβουτάει στα ρηχά», αλλά και τις σφαγές χωρικών, «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».

«Προσκαλούμε την κοινωνία των πολιτών και κοινωνικοπολιτικά κινήματα να ενωθούν μαζί μας, προκειμένου, μαζί, να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες γενικές εκλογές, για ένα δημοκρατικό εγχείρημα μέσω του οποίου θα καταρτιστεί οδικός χάρτης για θα μπουν τα θεμέλια για ένα νέο Μαλί», πρόσθεσε ο σμήναρχος.

Ο Ουαγκέ ζήτησε από τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να «συνοδεύσουν» αυτή τη διαδικασία «για το καλό του Μάλι».

Η αποστολή του ΟΗΕ, η MINUSMA, η γαλλική αντιτζιχαντιστική δύναμη Μπαρχάν, η δύναμη G5 πέντε κρατών της περιφέρειας, η αποστολή Τακούμπα, ειδικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών που βοηθούν τους στρατιώτες του Μαλί στις επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να «γίνουν εταίροι μας», κατά τον ίδιο αξιωματικό.

«Όλες οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί» θα τηρηθούν, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν «προσηλωμένοι στη διαδικασία του Αλγερίου», τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφτεί το 2015 ανάμεσα στο Μπαμακό και ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Δεν θα κρατήσουμε την εξουσία, όμως θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύκολο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές ώστε το Μαλί να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρούς θεσμούς», υποστήριξε ο σμήναρχος Ουαγκέ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μάλι», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρας. Επίσης «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά και των μελών της κυβέρνησής του», καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, στην προσπάθειά που καταβάλλουν ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, η στάση που ξεκίνησε από το στρατόπεδο του Κάτι μετατράπηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος, με τους στρατιώτες να συντάσσονται με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του Κεϊτά. Ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ έχει επίσης συλληφθεί.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με πρώτη τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post