Ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που αποκάλυψε ότι είναι gay δημόσια στη Βρετανία

Είναι ο 17χρονος Τζέϊκ Ντάνιελς.
Michael Willson/AFL Photos via Getty Images

Σήμερα 16 Μαϊου 2022, στη Βρετανία γράφτηκε ιστορία, αφού μετά τον Τζάστιν Φασάνου, ο μόλις 17 ετών Τζέϊκ Ντάνιελς, αποκάλυψε δημόσια ότι είναι gay.

Ο Ντάνιελς έγινε ο πρώτος που το παραδέχεται δημόσια σε μία συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο “Sky Sports” και τόνισε ότι με την κίνησή του αυτή ελπίζει να δώσει κουράγιο και σε άλλους αθλητές να βγάλουν από πάνω τους την πίεση. Ταυτόχρονα τόνισε με έμφαση ότι έλαβε μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά του και τους συμπαίκτες του:

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνω. Νιώθω ότι είμαι έτοιμος να πω στους ανθρώπους την ιστορία μου. Θέλω ο κόσμος να μάθει τον πραγματικό εαυτό μου. Σκέφτομαι πολύ καιρό πως θέλω να το κάνω, όταν θέλω να το κάνω.

Ξέρω ότι τώρα είναι η ώρα. Είμαι έτοιμος να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι ελεύθερος και να είμαι σίγουρος για όλα αυτά. Δεν μπορώ να βάλω ραντεβού σε αυτό, αλλά μάλλον ήμουν πέντε ή έξι χρονών όταν ήξερα ότι ήμουν ομοφυλόφιλος. Έτσι, εδώ και πολύ καιρό ζω με το ψέμα. Σε αυτή την ηλικία δεν πιστεύεις ότι το ποδόσφαιρο και το να είσαι ομοφυλόφιλος συνδυάζονται. Απλά σκέφτεσαι, μια μέρα, όταν μεγαλώσω, θα αποκτήσω φίλη και θα αλλάξω και θα είναι μια χαρά.

Αλλά καθώς μεγαλώνεις συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς απλά να αλλάξεις. Δεν λειτουργεί έτσι.

Είχα φίλες στο παρελθόν, για να προσπαθήσω να κάνω όλους τους συμπαίκτες μου να νομίζουν ότι ήμουν στρέιτ, αλλά ήταν απλώς μια τεράστια συγκάλυψη. Στο σχολείο οι άνθρωποι με ρωτούσαν: “Είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι gay;. Και απαντούσα, ”όχι, δεν είμαι”. Δεν ήμουν έτοιμος και ήταν ένας αγώνας, αλλά απλά δεν θέλω να λέω ψέματα άλλο.

Για πολύ καιρό πίστευα ότι θα έπρεπε να κρύψω την αλήθεια μου γιατί ήθελα να γίνω, και τώρα είμαι, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ρώτησα τον εαυτό μου αν έπρεπε να περιμένω μέχρι να αποσυρθώ για να βγω. Κανένας άλλος παίκτης στο επαγγελματικό παιχνίδι δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ωστόσο, ήξερα ότι αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλο χρονικό διάστημα να λέω ψέματα και να μην μπορώ να είμαι ο εαυτός μου ή να κάνω τη ζωή που θέλω», είπε αρχικά ο 17χρονος και συνέχισε εξιστορώντας τον τρόπο με τον οποίο μίλησε στην οικογένειά του.

«Από τότε που το αποκάλυψα στην οικογένειά μου, τον σύλλογό μου και τους συμπαίκτες μου, αυτή η περίοδος υπερβολικής σκέψης για τα πάντα και το άγχος που δημιουργούσε έχει περάσει. Επηρέαζε την ψυχική μου υγεία. Τώρα είμαι σίγουρος και χαρούμενος που τελικά είμαι ο εαυτός μου.

Το είπα πρώτα στη μαμά μου και στην αδερφή μου, που μένουμε μαζί. “Ναι, το ξέραμε ήδη”, ήταν η αντίδρασή τους. ετά το είπαμε σε όλη μου την οικογένεια και σε αυτό το σημείο φοβήθηκα αρκετά γιατί δεν ήξερα πώς μπορεί να αντιδράσει η παλαιότερη γενιά.

Δεν έπρεπε να ανησυχήσω. Είχα τόσα πολλά μηνύματα που έλεγαν: “Είμαστε περήφανοι και σε στηρίζουμε”. Ήταν καταπληκτικό. Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ να πάει καλύτερα.

Την επόμενη μέρα που το είπα στη μαμά και την αδερφή μου, παίξαμε με την Άκρινγκτον [σε αγώνα κάτω των 18 ετών] και πέτυχα τέσσερα γκολ. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο βάρος έφυγε από τους ώμους και τι τεράστια ανακούφιση ήταν».

Παράλληλα, μίλησε για την αντίδραση της ίδιας της Μπλάκμπουλ: «Και στην Μπλάκμπουλ ήταν επίσης απολύτως εκπληκτικοί. Είμαι μαζί τους κάθε μέρα και ένιωθα ασφαλής. Οι συμπαίκτες μου ήταν όλοι τόσο υποστηρικτικοί σε αυτό και όλοι με στήριξαν. Μου κάνουν πολλές ερωτήσεις, όλοι τους έχουν ιντριγκάρει από το γεγονός και η αντίδρασή τους ήταν σπουδαία. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να ζητήσω.

Φυσικά, όλοι ήταν κατά κάποιο τρόπο σοκαρισμένοι και ρωτούσαν γιατί δεν τους το είπα νωρίτερα. Αυτή ήταν μια μεγάλη αντίδραση γιατί έδειξε πόσο νοιάζονταν. Ο αρχηγός ήταν ένας από τους κύριους ανθρώπους που το είπα και μου έκανε επίσης πολλές ερωτήσεις. Στο τέλος απλά είπε: «Είμαι τόσο περήφανος για σένα». Σημαίνει τόσα πολλά.

Μου αρέσει όταν οι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις. Θέλω απλώς να τα πω όλα και να ακούσουν οι άνθρωποι την ιστορία μου».

Δημοφιλή