Ο στρατός των ΗΠΑ προειδοποιεί τα στελέχη του για πιθανές βίαιες επιθέσεις σε προβολές του «Joker»

Ανησυχία για επιθέσεις από «incels».
VINCENZO PINTO via Getty Images

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν προειδοποίηση προς τα στελέχη τους για τον κίνδυνο βίαιων επιθέσεων σε προβολές της ταινίας «Joker» της Warner Bros.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, o αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την Τρίτη πως η προειδοποίηση βγήκε μετά από εντοπισμό αναρτήσεων στα social media από εξτρεμιστές που είναι γνωστοί ως «incels» (involuntary celibate- άνδρες που δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις). Κάποια μέλη της της εν λόγω «κοινότητας» έχουν αναπτύξει βίαιες τάσεις, στο πλαίσιο μιας ιδεολογίας που προάγει τη βία- ενδεικτικά, ο Έλιοτ Ρότζερ, που σκότωσε έξι άτομα κοντά στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα, το 2014 είχε αυτοπροσδιοριστεί ως «incel», ενώ ο Τζέιμς Χολμς, που άνοιξε πυρ σε σινεμά το 2012, έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο «ήρωας» μεταξύ των incels. Έχει αναφερθεί επανειλημμένα πως ο Χολμς ενδεχομένως να είχε εμπνευστεί από τον «Τζόκερ», τον εμβληματικό εχθρό του Μπάτμαν.

Σε email στις 18 Σεπτεμβρίου γινόταν σύσταση σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να διατηρούν αντίληψη του περιβάλλοντός τους και να βρίσκουν δύο οδούς διαφυγής όταν εισέρχονται σε αίθουσες κινηματογράφου. Σε περίπτωση που λάβει χώρα ένοπλη επίθεση, συστήνεται το «run, hide, fight».

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως ενημερώθηκε για πιθανές απειλές από το FBI, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένα σχέδια ή υπόπτους, και η προειδοποίηση βγήκε καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Στη σχετική ενημέρωση προς τα στελέχη, αξιωματούχοι του στρατού σημειώνουν πως οι incels «έχουν ως είδωλο τον χαρακτήρα του Τζόκερ, τον βίαιο κλόουν του Μπάτμαν, εκτιμώντας την απεικόνισή του ως κάποιου που πρέπει να υποκρίνεται πως είναι χαρούμενος, μα εν τέλει αντιστέκεται στους bullies».

Δημοφιλή