ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2018 20:26 EEST | Updated 11/09/2018 20:49 EEST

Ο Τραμπ ακυρώνει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ιρλανδία

NICHOLAS KAMM via Getty Images

Tην προγραμματισμένη του για το Νοέμβριο επίσκεψη στην Ιρλανδία ακύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος θέματα προγραμματισμού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ιρλανδία από τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκέπτονταν το Δουβλίνο στις 11 Νοεμβρίου, ενώ η προγραμματισμένη στάση ήταν στον δρόμο του επιστρέφοντας από εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλήθος ωστόσο πολιτών και ακτιβιστικών οργανώσεων είχαν εξαρχής εκφράσει την αντίθεσή τους για την επικείμενη επίσκεψη διευκρινίζοντας πως θα προχωρούσαν σε μαζικές κινητοποιήσεις ενόψει του γεγονότος.

Το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ, είχε τονίσει για το γεγονός πως «ήταν κάτι που δεν περιμέναμε», ενώ προέτρεψε τους πολίτες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους να σεβαστούν τον Τραμπ αλλά και όσους θα τον συνοδεύουν.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι εξαρχής είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης, μέσω του επικεφαλής τους, Έαμον Ράιαν είχαν σημειώσει: «Οι θέσεις του Αμερικανού προέδρου σε ποικίλα θέματα της καθημερινής ζωής, από το κλίμα μέχρι και τα δικαιώματα των γυναικών, δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις αρχές του ιρλανδικού κράτους».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς ωστόσο δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει ακόμα μια οριστική απόφαση για το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μία στάση στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Παρίσι αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Sponsored Post