ΔΙΕΘΝΕΣ
30/08/2018 11:33 EEST

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα πως υπονομεύει την πρόοδο με τη Βόρεια Κορέα

Leah Millis / Reuters

Δριμεία επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τη Λαϊκή Δημοκρατία πως υπονομεύει την πρόοδο με τη Βόρεια Κορέα.

Σε μια σειρά από tweets έγραψε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να ξοδεύουν χρήματα σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, αλλά αν τις άρχιζαν ξανά θα ήταν «μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε».

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει παύση των στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες εξοργίζουν την Πιονγκγιάνγκ, μετά από συνομιλίες τον Ιούνιο. Ωστόσο, μερικές ημέρες πριν, ανακοινώθηκε πως ενδεχομένως να συνεχιστούν.

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τις στρατιωτικές ασκήσεις λαμβάνει χώρα καθώς πολλοί παρατηρητές λένε πως η Β. Κορέα δεν κινείται αρκετά γρήγορα για την απενεργοποίηση πυρηνικών ή πυραυλικών εγκαταστάσεων μετά τη σύνοδο Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο.

Τα tweets του Τραμπ φαίνονται να κατηγορούν ευθέως την Κίνα για αυτά τα προβλήματα, ωστόσο ο ίδιος παράλληλα εξαίρει τις προσωπικές του σχέσεις με τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Στα εν λόγω σχόλια (που αποτελούν επίσης ανακοίνωση του Λευκού Οίκου) αναφέρεται πως «ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα δέχεται “φοβερή πίεση” από την Κίνα, εξαιτίας των μεγάλων εμπορικών διαφορών μας με την κινεζική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ξέρουμε πως η Κίνα παρέχει στη Βόρεια Κορέα σημαντική βοήθεια, περιλαμβανομένων χρημάτων, καυσίμων, λιπασμάτων και διαφόρων άλλων ειδών. Αυτό δεν βοηθά! Ωστόσο ο πρόεδρος πιστεύει ότι η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ καλή και θερμή, και δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε μεγάλα χρηματικά ποσά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Άλλωστε, ο πρόεδρος μπορεί άμεσα να αρχίσει ξανά τις κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, εάν θέλει. Αν το κάνει, θα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Όσον αφορά στις εμπορικές εμπορικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και άλλες διαφορές, θα επιλυθούν εν καιρώ από τον πρόεδρο Τραμπ και τον θαυμάσιο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας. Η σχέση και οι δεσμοί τους παραμένουν πολύ ισχυροί».