Ο Βελόπουλος (δεν) έχει λύση!

Έργα και ημέρες του ιδρυτή της «Ελληνικής Λύσης»

Μια από τις εκπλήξεις των ευρωεκλογών είναι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, με 4,14% και εκλέγει με άνεση έναν ευρωβουλευτή τον επικεφαλής της, Κυριάκο Βελόπουλο. Το κόμμα του στην Βόρεια Ελλάδα σε πολλούς νομούς βγήκε τέταρτο (Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Καβάλα και Έβρο), τρίτο στις Σέρρες και σε πολλούς άλλους πέμπτο (Κίλκις, Ημαθία, Β΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Δυτικής Αττικής, Α΄ Θεσσαλονίκης, Κορινθίας και Χαλκιδικής) με ποσοστά παντού από 5% έως 7,78%, το ανώτερο στις Σέρρες.

Η Ελληνική Λύση είναι προφανές ότι έλαβε από την Βόρεια Ελλάδα την ψήφο διαμαρτυρίας όσων τοποθετούνται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ήθελαν να ψηφίσουν ΝΔ. Η δεύτερη δεξαμενή που άντλησε ψήφους είναι η Χρυσή Αυγή. Η ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται σε πίεση τόσο λόγω της δίκης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των άλλων εγκληματικών της πράξεων, αλλά και για τα φαινόμενα διαφθοράς και νεποτισμού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της. Οι βαριές κατηγορίες του πρώην ευρωβουλευτή της, Ελ. Συναδινού για κρυφό ταμείο που ελέγχεται από τον «αρχηγό» Ν. Μιχαλολιάκο και οι παραιτήσεις των άλλων δύο ευρωβουλευτών Λ. Φουντούλη και Γ. Επιτήδειου, επειδή ο Ν. Μιχαλολιάκος ήθελε πάση θυσία να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπόδικου Γ. Λαγού, απομάκρυνε τη σημαντικότερη βάση ψηφοφόρων της, που φυσικά δεν ταυτίζονται με την ναζιστική ιδεολογία της.

Αλλά τα φώτα την επαύριον των εκλογών στον χώρο της ακροδεξιάς ή καλύτερα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας είναι στραμμένα στον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο Κ. Βελόπουλος έχει συμπληρώσει είκοσι χρόνια στα δημόσια πράγματα. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με εκπομπές για τα εθνικά θέματα και τηλεπωλήσεις στη Θεσσαλονίκη, στα πρότυπα των Αμερικανών τηλε-ευαγγελιστών[1]. Ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα έγινε γνωστός με τις γιορτές για τον Μέγα Αλέξανδρο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2004 ο Γιώργος Καρατζαφέρης του έδωσε πανελλαδική προβολή, αφού ήταν μεταξύ των τηλεπωλητών (Γεωργιάδης, Βελόπουλος, Λιακόπουλος κ.ά.) που ενέταξε στο ΛΑΟΣ[2].

EUROKINISSI

Το 2007 εκλέχτηκε με τον ΛΑΟΣ βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009. Τον Μάιο του 2010 ψήφισε, όπως και το σύνολο των βουλευτών του ΛΑΟΣ, το πρώτο μνημόνιο του ΓΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2011, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, στήριξε την τρικομματική κυβέρνηση του Παπαδήμου, ενώ στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματός του, απείχε από την ψηφοφορία. Τον Μάιο του 2012, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αποχώρησε με επεισοδιακό τρόπο από τον ΛΑΟΣ μαζί με άλλους βουλευτές (Αθ. Πλεύρης, Γ. Ανατολάκης κ.ά.). Ο Γ. Καρατζαφέρης από την καθημερινή του εκπομπή τον είχε αποκαλέσει «ρουφιάνο του κόμματος». Προσχώρησε στη ΝΔ και τη στήριξε στις εκλογές του 2012[3].

EUROKINISSI

Το 2012 ο Κ. Βελόπουλος είχε μεγαλύτερες σκοτούρες από το αν η κυβέρνηση Παπαδήμου θα περνούσε από τη Βουλή το «μνημόνιο 2», ή αν θα επιβίωνε πολιτικά ο ΛΑΟΣ. Τον Ιανουάριο του 2012 συνελήφθηκαν στη Θεσσαλονίκη πάνω από πενήντα άτομα (επιχειρηματίες, στελέχη τραπεζών κ.ά.) ως εμπλεκόμενα σε τέσσερα κυκλώματα εκβιασμών και τοκογλυφίας, που δρούσαν πάνω από δέκα χρόνια. Εν τέλει, από όλους αυτούς, ένοχος κρίθηκε (τόσο πρωτόδικα, όσο και στο εφετείο) μόνο ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης για υποθέσεις τοκογλυφίας[4].

Eurokinissi

Ο Μ. Καραμπέρης, εκτός από πολύ γνωστός επιχειρηματίας της νύχτας της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα κτηματομεσιτικά, είχε εμπλακεί με την πολιτική. Στις περιφερειακές εκλογές του 2009, ο Κ. Βελόπουλος κατέβηκε με το χρίσμα του ΛΑΟΣ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο ψηφοδέλτιό του ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ο Μ. Καραμπέρης. Στον συνδυασμό ο Κ. Βελόπουλος είχε δώσει τον ταιριαστό τίτλο: «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες, Καθαρές λύσεις», και κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή του, είχε πει για τον Μ. Καραμπέρη: «Εμείς επιλέξαμε άνθρωπο που εργάζεται από μικρό παιδί για να επιβιώσει και πέτυχε να είναι από τους ισχυρότερους Βορειοελλαδίτες. Δεν επιλέγουμε ανθρώπους που περιμένουν από την πολιτική να επιβιώσουν. Εμείς επιλέξαμε προσωπικότητα που έρχεται να προσφέρει στους πολίτες…»[5]. Ο Γ. Καρατζαφέρης, στην έκρηξη του κατά του Βελόπουλου όταν έφυγε από το κόμμα του, δήλωσε στην εκπομπή του ότι κράτησε τον αχάριστο στο κόμμα του, παρά την εμπλοκή του με τον Καραμπέρη. Αλλά περασμένα ξεχασμένα…

Στις αρχές του 2012 απασχόλησε τον Τύπο και για έναν δεύτερο λόγο: Δημοσίευμα της εφημερίδας Παρασκευή + 13 ανέφερε ότι το 2011, όταν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας ήταν ορατό, έβγαλε σε τράπεζα στο εξωτερικό 400.000 ευρώ[7]. Μάλλον σε γερμανική, γιατί απολογήθηκε ότι τα έβγαλε για να στηρίξει εταιρεία που διατηρεί στη Γερμανία[8]. Το περίεργο είναι ότι το ποσό αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις καταθέσεις και τα μετρητά που διέθετε και είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του. Και αυτή η ιστορία γρήγορα ξεχάστηκε, ίσως γιατί, πέρα από τον Βελόπουλο, και άλλοι πολιτικοί έβγαλαν εκείνα τα χρόνια τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως σκληρός αντιγερμανός, αλλά για πέντε χρόνια στήριξε με συνέπεια τη γερμανική πολιτική στην Ελλάδα. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εν συνεχεία, όταν αντιλήφθηκε ότι ο ΛΑΟΣ θα πλήρωνε τις πολιτικές επιλογές του και δεν θα έμπαινε στη Βουλή, μεταπήδησε στη ΝΔ. Στις ευρωκλογές του 2014 ήθελε να συμπεριληφθεί στους υποψηφίους της ΝΔ, αλλά τον έκοψαν οι πιο μετριοπαθείς στο εσωτερικό της. Χρησιμοποίησε τα χρόνια που έμεινε στη ΝΔ ως αγρανάπαυση και μετά την πολιτική λαίλαπα του 2015 λόγω Σύριζα, εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο πιστεύοντας ότι το παρελθόν του έχει ξεχαστεί.

Το καλοκαίρι του 2016 ίδρυσε την «Ελληνική Λύση», αλλά λίγους μήνες πριν ανέλαβε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων (το Ανατρεπτικό Δελτίο) του αθηναϊκού καναλιού Alert. Με τις επαναλήψεις του δελτίου και τη δική του εκπομπή γεωπολιτικών αναλύσεων και τηλεπωλήσεων, Κόντρα και Ρήξη, καταλαμβάνει πρόγραμμα περισσότερων από πέντε ωρών ημερησίως. Το κανάλι παλιότερα, με άλλο όνομα ήταν ιδιοκτησίας της οικογενείας του φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη, συνεταίρου του Λαυρεντιάδη στην Proton Bank. Κανείς δεν γνωρίζει αν το κανάλι παραμένει στην ιδιοκτησία του Κυριακίδη ή αγοράστηκε από άλλον, ή ποιος το διευθύνει[9]. Αποτελεί το επιχειρηματικό και πολιτικό όχημα του Κ. Βελόπουλου, γιατί οι εκπομπές που γυρίζει στο στούντιό του αναμεταδίδονται από πλήθος περιφερειακών καναλιών.

Youtube

Ο Κ. Βελόπουλος, έχοντας καθημερινή εξάσκηση δεκαετιών σε εκπομπές «αναλύσεων» και τηλεπωλήσεων, είναι δυνατός ρήτορας που μπορεί να ξεσηκώσει έναν λαό ζαβλακωμένο από τις απανωτές ήττες. Αλλά στα πολλά που λέει, τα περισσότερα είναι χοντρά ψέματα. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό στην εκπομπή του αφηγούνταν πώς συναντήθηκε με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 1991 στην αρχιεπισκοπή στην Αθήνα και εκεί ο Βελόπουλος τον ενέπνευσε να οργανώσει το μεγάλο συλλαλητήριο του 1992 στη Θεσσαλονίκη[10]. Μέγιστο ψέμα, γιατί ο Χριστόδουλος εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος το 1998 (το 1991 ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος) και, κατά δεύτερο, το συλλαλητήριο του 1992 οργανώθηκε από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Ντίνο Κοσμόπουλο, και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα. Αλλά, για να παρουσιαστεί ως ο εμπνευστής του συλλαλητηρίου και συνομιλητής του Χριστόδουλου, ξεστόμισε τέτοιο ψέμα. Ανάλογα περιστατικά είναι καθημερινά στις εκπομπές του, όπως ότι πουλούσε το βιβλίο του Χριστού (είχε συγκεντρώσει κάποιες υποτιθέμενες επιστολές του), πουλάει οδοντόπαστες που παράγουν αγιορείτες μοναχοί, φάρμακα που θεραπεύουν το αλτσχάιμερ (Τελεπόν) και πλήθος ψευδών ειδήσεων για τα στρατιωτικά, και όχι μόνο, σχέδια της Ρωσίας. Για να μην αναφέρουμε ότι ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν την ιστορία με τα 600 δισ. του Σώρρα[11].

Ο Κ. Βελόπουλος, λοιπόν, δεν είναι μέρος της λύσης που αναζητεί ο ελληνικός λαός, αλλά μέρος του προβλήματος. Από την άλλη ο Κ. Βελόπουλος είναι δύσκολο να ξεφύγει από το πεπρωμένο του πολιτικού μέντορα, Γιώργου Καρατζαφέρη, που παρεμπιπτόντως χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Μπορεί να είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του Καρατζαφέρη ως προς την επιχειρηματικότητα και την οργάνωση, αλλά είναι δύσκολο να συνδεθεί σταθερά με τα βορειοελλαδίτικα και αγροτικά στρώματα που τον ψήφισαν. Προφανώς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα εισέλθει, αλλά μετά οι πιέσεις που θα δέχεται από την Νέα Δημοκρατία θα είναι εντονότατες. Το κακό σενάριο για τον Κ. Βελόπουλο είναι η «Λύση» να έχει την τύχη του ΛΑΟΣ. Αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ…

|

Δημοφιλή