Ο Γουίλ Σμιθ παραιτήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου για το χαστούκι στα Όσκαρ

«Θα αποδεχτώ όποιες συνέπειες κρίνει σκόπιμες το διοικητικό συμβούλιο».
(AP Photo/Chris Pizzello)
(AP Photo/Chris Pizzello)
via Associated Press

Ο Γουίλ Σμιθ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ιδιότητα του μέλους της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μετά το χαστούκι στον κωμικό Κρις Ροκ σε live μετάδοση.

Στη μακροσκελή δήλωσή του, ο ηθοποιός σημειώνει ότι οι ενέργειές του κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των Όσκαρ ήταν «σοκαριστικές, επώδυνες και ασυγχώρητες» και ότι είναι έτοιμος να «δεχτεί τις όποιες συνέπειες κρίνει σκόπιμες το διοικητικό συμβούλιο».

«Πρόδωσα την εμπιστοσύνη της Ακαδημίας. Στέρησα από άλλους υποψηφίους και νικητές την ευκαιρία να γιορτάσουν την εξαιρετική δουλειά τους. Είμαι συντετριμμένος».

«Ο κατάλογος των ανθρώπων που πλήγωσα είναι μακρύς και μέσα σε αυτούς είναι ο Κρις, η οικογένειά του, πολλοί από τους αγαπημένους μου φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, όλοι όσοι ήταν παρόντες και το κοινό που παρακολουθούσε από την τηλεόραση», γράφει, προσθέτοντας «δεσμεύομαι να κάνω τη δουλειά, προκειμένου να διασφαλίσω ότι ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψω στη βία να επικρατήσει της λογικής».

Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας συνεδρίασε την Τετάρτη και κίνησε τις διαδικασίες εναντίον του ηθοποιού. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν, δήλωσε ότι η παραίτηση του Σμιθ έγινε δεκτή. «Θα προχωρήσουμε με τις πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος του κ. Σμιθ για παραβίαση του Κώδικα Συμπεριφοράς της Ακαδημίας, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 18 Απριλίου», πρόσθεσε.

Η παραίτηση σημαίνει ότι ο Γουίλ Σμιθ χάνει τα εκλογικά του προνόμια, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ψηφίσει για τα Όσκαρ.

Ο Κρις Ροκ έκανε ένα αστείο για τη σύζυγο του Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και το ξυρισμένο κεφάλι της. Η ηθοποιός έχει μιλήσει δημόσια για τη μάχη της με την αλωπεκία. Στη συνέχεια ο Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή και χτύπησε τον Ροκ στο πρόσωπο. Επιστρέφοντας στη θέση του, φώναξε: ««Μην ξαναπιάσεις το όνομα της γυναίκας μου στο γ@@@@@@@ στόμα σου».

Το περιστατικό σόκαρε τη βιομηχανία.

Λίγο μετά το χαστούκι, ο Γουίλ Σμιθ κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «King Richard» (στην Ελλάδα με τίτλο «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»). Στην ευχαριστήρια ομιλία του ζήτησε με δάκρυα στα μάτια συγγνώμη, όχι όμως από τον Κρις Ροκ. Την επομένη μέρα ζήτησε συγγνώμη και από τον Κρις Ροκ με ανάρτηση του στο instagram.

Με πληροφορίες από HuffPost US, Guardian