ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/01/2020 07:53 EET | Updated 28/01/2020 10:45 EET

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Η έκδοση δεν είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής, καθώς ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εδώ και καιρό την πρώτη έκδοση για το 2020.

Oleg Elkov via Getty Images

Ραντεβού με τις αγορές έχει κλείσει για σήμερα Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς η θετική έκπληξη από την Fitch να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία επιτάχυνε την εφαρμογή της ούτως ή άλλως ειλημμένης απόφασης για την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου. Τα θετικά νέα της Fitch σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση που συνεχίζουν να εκδηλώνουν οι επενδυτές για τα Ελληνικά ομόλογα, οδήγησε στην απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου ομολόγου για το 2020 και μάλιστα με 15ετή διάρκεια.

Με βάση όλα τα θετικά δεδομένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συναποφάσισε μαζί με τον ΟΔΔΗΧ να δώσει εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου και εφόσον το επιτρέψει η πορεία των αγορών, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα Τρίτη. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην άντληση 2 έως 2,5δισ ευρώ. Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%, χωρίς να αποκλείονται οι θετικές εκπλήξεις.

Όπως είναι προφανές η έκδοση δεν είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής, καθώς ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εδώ και καιρό την πρώτη έκδοση για το 2020. Το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν θα δοκιμάσει την έκδοση ενός 15 ετούς ομολόγου, το οποίο θα έσπαγε το όριο του 2032, χρονιά που σταματά να υφίσταται το δίχτυ ασφαλείας που έχουν στήσει οι Θεσμοί για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.  Παρόλα αυτά η έκδοση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου οποιαδήποτε στιγμή έκρινε.

Το βασικότερο εμπόδιο προκειμένου να αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος της έκδοσης ήταν η αναταραχή στην Ιταλία, καθώς για ακόμα μια φορά στη γειτονική χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια αρνητική εξέλιξη ή ένα έκτακτο πολιτικό γεγονός θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές η οποία θα επηρεάζει άμεσα την Ελληνική έκδοση. 

Οι εξελίξεις στην Ιταλία δείχνουν ότι προς το παρόν ο κίνδυνος για μια νέα πολιτική αναταραχή απομακρύνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει θετικό αντίκτυπο στα Ιταλικά ομόλογα. Παρόλα αυτά και παρά τις αμφιβολίες που είχαν δημιουργηθεί από τις εξελίξεις στην Ιταλία, τα Ελληνικά ομόλογα έδειξαν να μην επηρεάζονται και τους επενδυτές να διατηρούν το ενδιαφέρον για τους Ελληνικούς τίτλους.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία έκδοσης για έναν τίτλο με ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της μακράς διάρκειας του. Η νέα έκδοση θα έχει λήξη το 2035, δηλαδή τρία χρόνια μετά από τη λήξη του προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους και από την εκτίμηση ότι το χρέος μέχρι τότε θα είναι βιώσιμο. Το εγχείρημα δεν έχει να κάνει με ταμειακές ανάγκες της χώρας καθώς αυτές είναι καλυμμένες για το σύνολο του 2020, αλλά έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προσπάθεια της Ελλάδας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την αγορά, να βελτιώσει την καμπύλη των επιτοκίων και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την Ελληνική Οικονομία.

 
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post