Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε ανήμερα της Ημέρας του Κιέβου την μεγαλύτερη επίθεση με drones

40 drones-καμικάζι είχαν στόχο την πρωτεύουσα ενώ συνολικά οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 54. Αν και 52 καλύφθηκαν οι αρχές αναφέρουν δύο νεκρούς.
GLEB GARANICH via Reuters

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετώπισε στη διάρκεια της νύχτας ”την μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)” κατά του Κιέβου ”από τότε που άρχισε η εισβολή” των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, με τις στρατιωτικές αρχές να δηλώνουν ότι κατέρριψαν 52 από τα 54 drones-καμικάζι που εξαπολύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, εκ των οποίων ”περισσότερα από 40″ πάνω από την πρωτεύουσα.

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν πριν τα ξημερώματα, όπως σημειώνει το Reuters, ήρθαν ανήμερα της Ημέρας του Κιέβου, την επέτειο της επίσημης ίδρυσής της πρωτεύουσας πριν από 1.541 χρόνια. Η ημέρα συνήθως γιορτάζεται με ανοιχτές εκδηλώσεις, ζωντανές συναυλίες και ειδικές εκθέσεις μουσείων - σχέδια τα οποία έχουν γίνει και φέτος, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

″Συνολικά εξαπολύθηκε αριθμός ρεκόρ drones-καμικάζι: 54!”, αναφέρει η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανάρτησή της στο Telegram, στην οποία σημειώνει ότι ”κατέρριψε 52″.

Οι αρχές γνωστοποίησαν ότι μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε δύο και οι τραυματίες σε 3 στο Κίεβο.

VALENTYN OGIRENKO via Reuters

″Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της πρωτεύουσας από την αρχή της εισβολής” των ρωσικών δυνάμεων, αναφέρει επίσης στο Telegram η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση αυτή ”διεξήχθη σε αρκετά κύματα και ότι ο συναγερμός που κηρύχθηκε διήρκεσε για πάνω από 5 ώρες!”.

″Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 40 ρωσικά drones καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας” πάνω από το Κίεβο, σημείωσε.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση, ”μετά την κατάρριψη των drones” των ρωσικών δυνάμεων ”συντρίμμια έπεσαν σε επταώροφο κτίριο” στην συνοικία Γκολοσιίφσκιι, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός.

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης σε περιοχή με αποθήκες, η οποία επεκτάθηκε σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου που βρισκόταν εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

VALENTYN OGIRENKO via Reuters

″Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών βρίσκονται στο σημείο”, διευκρίνισαν οι περιφερειακές αρχές.

Στην συνοικία Σολομιάνσκιι, ένας 41χρονος πέθανε και μια 35χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο, συμπλήρωσε επίσης ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

″Σήμερα ο εχθρός αποφάσισε να ‘συγχαρεί’ τους κατοίκους της πρωτεύουσας για την Ημέρα του Κιέβου με τη βοήθεια των φονικών του μη επανδρωμένων αεροσκαφών”, σημείωσαν επίσης ειρωνικά οι περιφερειακές αρχές, αναφερόμενες στη γιορτή σήμερα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την 14η ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Κιέβου από τις αρχές του Μαΐου, σύμφωνα με τις αρχές.

Συνολικά 54 drones-καμικάζι εξαπολύθηκαν ”από τις περιοχές του Μπριάνσκ και του Κρασνοντάρ” στη Ρωσία, διευκρίνισε επίσης η ουκρανική πολεμική αεροπορία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κατάρριψη 52.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο κυρίως ”στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές στις περιφέρειες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ιδίως στην περιφέρεια του Κιέβου”.

STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI via Reuters

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ