Ουκρανία: Εργοστάσια όπλων από τη γερμανική Rheinmetall και την τουρκική Baykar

Ανακοινώσεις για κατασκευή εργοστασίων τεθωρακισμένων και drones.
AZIZ KARIMOV via Reuters

Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων, η Rheinmetall, θα ανοίξει στην Ουκρανία εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων σε δώδεκα εβδομάδες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ (Armin Papperger). Η εταιρεία θα εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς για τη συντήρηση αρμάτων μάχης αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, το νέο εργοστάσιο θα κατασκευάζει και θα επισκευάζει με άδεια τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού Rheinmetall Fuchs .

«(Οι Ουκρανοί] πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους - αν πρέπει πάντα να περιμένουν τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς να τους βοηθήσουν τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια... αυτό δεν είναι δυνατόν», δήλωσε ο Πάπεργκερ. Η Rheinmetall (RNMBF) θα λειτουργήσει το εργοστάσιο σε συνεργασία με την Ukroboronprom, η οποία θα είναι επίσης ιδιοκτήτρια της επιχείρησης. Τον Μάιο, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μεταξύ τους συμφωνία για την αύξηση των δυνατοτήτων αμυντικής τεχνολογίας της Ουκρανίας.

Ο Πάπεργκερ προσέθεσε ότι το εργοστάσιο θα προστατεύεται από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Υπάρχουν πολλά εργοστάσια αυτή τη στιγμή που κατασκευάζουν στρατιωτικά είδη (στην Ουκρανία). Αυτό είναι ένα ακόμη και μπορούμε επίσης να το προστατέψουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο έτος η Rheinmetall θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή της βλημάτων πυροβολικού από τις 100.000 στις 600.000 και ένα σημαντικό μέρος αυτής της πρόσθετης παραγωγής θα αποστέλλεται στην Ουκρανία.

Ο Πάπεργκερ τόνισε ότι η Rheinmetall μπορεί θεωρητικά να καλύψει το 60% της ζήτησης σε πυρομαχικά πυροβολικού της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται, με εντολή της γερμανικής κυβέρνησης, ο αμυντικός όμιλος Rheinmetall θα στείλει άλλα 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία το καλοκαίρι.

Η Rheinmetall παράγει επίσης τα άρματα μάχης Leopard, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Skynex, και τα οχήματα μάχης πεζικού Marder.

Τον Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η γερμανική εταιρεία άρχισε συνομιλίες με το Κίεβο για την παραγωγή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Το κόστος κατασκευής του εργοστασίου εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Όπως και ότι μπορεί να κατασκευάζει έως 400 άρματα μάχης τον χρόνο.

Τον Φεβρουάριο η εφημερίδα The Telegraph είχε γράψει επικαλούμενη πηγές, ότι για τη δυνατότητα από κοινού παραγωγής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία είχαν συζητήσει επίσης με το Κίεβο οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες είχαν προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορεί να αποτελέσει εύκολο στόχο των μαζικών βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού.

Επίσης ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμούσιν ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής εργοστασίου της τουρκικής Baykar από την εθνική τηλεόραση, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει. Πρόκειται για ένα μεγάλο εργοστάσιο της Baykar, για το οποίο υπήρξε συμφωνία πριν μερικά χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις. Σήμερα το εργοστάσιο αυτό είναι υπό κατασκευή», δήλωσε. Ο Καμούσιν προσέθεσε επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία αναφέρεται επίσης σε μια «άλλη παραγωγή», για την οποία είπε, δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν.

Αναμένεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Στο εργοστάσιο θα συναρμολογούνται επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, το βαρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akıncı και το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kızılelma. Μέρος των εν λόγων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα εφοδιάζεται με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.

Στις 8 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των στρατηγικών βιομηχανιών μεταξύ των δύο χωρών. Το έγγραφο αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας σε στρατηγικές βιομηχανίες και τεχνολογίες μεταξύ ουκρανικών και τουρκικών εταιρειών και στη στήριξη της υλοποίησης υφιστάμενων έργων και της δρομολόγησης νέων σε αυτούς τους τομείς.

Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών σχετικά με την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων, ιδιαίτερα μη επανδρωμένων οχημάτων, την αύξηση της παραγωγής διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), την έρευνα και την ανάπτυξη στο πεδίο των αυτόνομων συστημάτων, το διάστημα και άλλους τεχνολογικούς τομείς των στρατηγικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όπως επίσης και άλλου είδους τεχνολογική συνεργασία που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των στρατηγικών βιομηχανιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ukrinform

Δημοφιλή