ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2019 17:12 EEST | Updated 22/05/2019 17:32 EEST

Ουκρανία: Το Κοινοβούλιο απορρίπτει πρόταση του Ζελένσκι για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποσχεθεί πως θα καταπολεμήσει την διαφθορά.

ASSOCIATED PRESS

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τους βουλευτές την Τετάρτη 22 Μαϊου, οι οποίοι απέρριψαν προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρίν από τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.

Χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, ο Ζελένσκι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, υποσχόμενος προεκλογικά πως, θα καταπολεμήσει την διαφθορά.

Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, δεν έχει επί του παρόντος εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και η ψηφοφορία της Τετάρτης έδειξε την ικανότητα που διαθέτουν οι νομοθέτες να δημιουργήσουν πρόβλημα στην μεταρρυθμιστική του ατζέντα, τουλάχιστον μέχρι τις γενικές εκλογές, τις οποίες και αναμένεται να κερδίσει ο Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορήθηκε από βουλευτή, πως προκάλεσε συνταγματική κρίση διαλύοντας το κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας εκλογές με αποτέλεσμα οι βουλευτές να προσβάλουν δικαστικά την απόφαση.

Ο Ζελένσκι χρειάζεται την ψήφο του κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή της άρσης ασυλίας των βουλευτών σε περίπτωση δίωξης. Συγχρόνως το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για νόμους που απαιτούνται για την διατήρηση της ροή των ξένων κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει υποσχεθεί να αλλάξει το υπάρχον εκλογικό σύστημα της Ουκρανίας το οποίο είναι μικτό. Το 50% των εδρών καθορίζεται από αναλογική ψηφοφορία μέσω των καταλόγων των εκλογικών τμημάτων και το άλλο 50% από βουλευτές που εκλέγονται από τις τοπικές εκλογικές περιφέρειες.

Οι νομοθέτες επέκριναν τις αλλαγές  στον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη διαφθορά παρά θα την εμπόδιζαν.

Πηγή: Reuters