Ουγγαρία: Ο συναισθηματικός εκβιασμός στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Υποχρεωτικό για τις Ούγγρες να ακούν τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν κάνουν άμβλωση.
Prapass Pulsub via Getty Images

Οι γυναίκες στην Ουγγαρία που θέλουν να κάνουν άμβλωση πλέον θα είναι υποχρεωμένες πρώτα να ακούν «τον καρδιακό παλμό του εμβρύου», πριν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία.

Αυτό ορίζει νέο διάταγμα, που εξέδωσε η κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ούγγρων γυναικών συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ο Βίκτορ Όρμπαν το 2010, επιχειρεί με την κυβέρνησή του να προωθήσει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και να εισάγει μία σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην τόνωση του μειωμένου ποσοστό γεννήσεων στη χώρα, αναφέρει ο Guardian.

Παρόμοια νομοθεσία έχει εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, που απαιτεί από τις γυναίκες να ακούν τον «εμβρυϊκό καρδιακό παλμό» πριν από την πρόσβαση στην άμβλωση, παρόλο που οι γιατροί λένε ότι η χρήση του όρου «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» είναι ιατρικά ανακριβής.

Από το 1992 δεν έχουν υπάρξει νομοθετικές αλλαγές στην Ουγγαρία για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο τερματισμός της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Όμως, μία γυναίκα που θέλει να υποβληθεί σε έκτρωση χρειάζεται επιστολή από έναν γυναικολόγο που να επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη ενώ πρέπει να επισκεφθεί τις οικογενειακές υπηρεσίες δύο φορές, με διαφορά τουλάχιστον τριών ημερών, προκειμένου να λάβει συμβουλές για υιοθεσία και κρατικά επιδόματα για τις μητέρες.

Η νέα νομοθεσία είναι μια επέκταση των πολιτικών της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, με στόχο την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσε η Νόα Νογκράνι από την Πάτεντ, μια ουγγρική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία. Στατιστικά, τα δύο τρίτα των Ούγγρων δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις» πρόσθεσε.

«Οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκτός νόμου τη διαδικασία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά με μικρά βήματα μπορεί να πετύχει πιο εύκολα τους όποιους περιορισμούς».

Πρόσθεσε δε, ότι οι νόμιμες αμβλώσεις γίνονται όλο και δύσκολες να γίνουν γιατί οι υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδρίες γίνονται δύσκολα προγραμματίζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

Σημειώνεται δε, ότι οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν τον όρο «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» ως παραπλανητικό, όταν αναφέρεται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ο ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώιμων υπερήχων παράγεται από το μηχάνημα υπερήχων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα