ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2021 08:27 EET

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο και της Γερουσίας μετά τις νίκες στη Τζόρτζια

Οι νίκες των Δημοκρατικών στη μάχη της Τζόρτζια για την Γερουσία, αλλάζουν την ισορροπία δύναμης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Michael M. Santiago via Getty Images
O ιερωμένος Ράφαελ Γουόρνοκ και ο Τζον Οσόφ, οι δύο νικητές των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στη πολιτεία της Τζόρτζια.

Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, στην πολιτεία της Τζόρτζια, κατάφεραν να κερδίσουν στις χθεσινές εκλογές, χαρίζοντας στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του Κογκρέσου, έστω και με ελάχιστη πλειοψηφία.

Ο Τζον Οσόφ, 33 ετών, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Ντέϊβιντ Περντού, ο οποίος είχε μόλις συμπληρώσει την πρώτη τετραετία του στη Γερουσία. Η νίκη του Οσόφ ακολούθησε εκείνη του ιερωμένου Ράφαελ Γουόρνοκ, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την θέση της Ρεπουμπλικανής Κέλι Λέφλερ και να γίνει ο πρώτος μαύρος Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νότου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που η σταθερά Ρεπουμπλικανική πολιτεία της Τζόρτζια αλλάζει στρατόπεδο και πολλοί Ρεπουμπλικανοί ρίχνουν την ευθύνη της ήττας στον Ντόναλντ Τραμπ και στους συνεχείς, ψευδείς ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας στη Τζόρτζια.

Οι νίκες των Δημοκρατικών στη μάχη της Τζόρτζια για την Γερουσία, αλλάζουν την ισορροπία δύναμης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ναι μεν η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή και στην Γερουσία - όπου η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα σπάσει την ισοπαλία 50-50 - είναι ελάχιστη, αλλά ελέγχουν τόσο τις επιτροπές, όσο τη νομοθεσία και τις υποψηφιότητες που πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Το πλεονέκτημα αυτό θα ευνοήσει την ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν.

″Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας κι αυτό θα είναι πολύ καλό για τον αμερικανικό λαό” δήλωσε ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ της Ν. Υόρκης, ο οποίος θα είναι ο νέος επικεφαλής της πλειοψηφίας, στην πανηγυρική συνέντευξη τύπου λίγη ώρα πριν ο όχλος των υποστηρικτών του Τραμπ εισβάλει στο Καπιτώλιο.