Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ λόγω ανησυχίας για τη Ράφα

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
via Associated Press

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση ενός φορτίου βομβών στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα λόγω ανησυχιών πως ήταν κοντά σε απόφαση για γενικευμένης κλίμακας εισβολή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, αντίθετα στις επιθυμίες της Ουάσινγκτον, είπε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος.

Το φορτίο ήταν να περιλαμβάνει 1.800 βόμβες των 900 κιλών και 1.700 βόμβες των 225 κιλών σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, με τις αμερικανικές ανησυχίες να εστιάζουν στα μεγαλύτερα εκρηκτικά και το πώς θα χρησιμοποιούνταν σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι συνωστίζονται στη Ράφα μετά την εκκένωση άλλων τμημάτων της Γάζας εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο οποίος ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με θύματα περίπου 1.200 Ισραηλινούς και περίπου 250 απαχθέντες ομήρους. Οι ΗΠΑ ανέκαθεν έστελναν μεγάλες ποσότητες στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, η οποία αυξήθηκε μετά ις 7 Οκτωβρίου. Το «πάγωμα» της αποστολής βοήθειας είναι πιο έντονη έκφραση των αυξανόμενων τριβών μεταξύ της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που έχει καλέσει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τις ζωές αμάχων στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε τον Απρίλιο να εξετάζει μελλοντικές μεταφορές στρατιωτικής βοήθειας καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου φαινόταν να βρίσκεται κοντά σε μια εισβολή στη Ράφα, παρά τους μήνες αντίστασης από τον Λευκό Οίκο. Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση για «πάγωμα» του φορτίου έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και δεν είχε ληφθεί ακόμα τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η αποστολή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφευγαν για ημέρες να προβούν σε σχόλια για το φορτίο, για το οποίο έγιναν γνωστές πληροφορίες ενώ παράλληλα ο Μπάιντεν περιέγραφε την αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ ως «σιδερόφρακτη (ακλόνητη), ακόμα και όταν διαφωνούμε».

Ισραηλινές δυνάμεις πήραν την Τρίτη τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σε κάτι που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση η οποία βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τη γενικεμένη ισραηλινή εισβολή στην πόλη για την οποία ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα ζητήσει να αποφευχθεί για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το Ισραήλ έχει διατάξει την απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από την πόλη. Οι ισραηλινές δυνάμεις επίσης έχουν πραγματοποιήσει «στοχευμένα πλήγματα» στην ανατολική Ράφα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή