Οι έξι πιο τρομακτικές αιρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας

Όταν για χάρη του «Ιησού εξωγήινου» και του «Ιησού βαμπίρ» σκοτώθηκαν παιδιά και βιάστηκαν γυναίκες.
breath10 via Getty Images

Ως θρησκεία ορίζεται κάθε πολιτιστικό σύστημα σχεδιασμένων ηθών, συμπεριφορών, απόψεων και καθημερινών πρακτικών και σηματοδοτούν τον σεβασμό, τον ιερό φόβο και την αφοσίωση του ανθρώπου προς ένα υπέρτατο ον. Δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός για το τι συνιστά θρησκεία. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν κάποια άτομα, βασισμένα στις ήδη υπάρχουσες θρησκείες, δημιουργούν τις δικές τους θεωρίες πίστης, τις λεγόμενες αιρέσεις; Και το σημαντικότερο, τι γίνεται όταν αυτά τα άτομα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και από αιρετικοί μετατρέπονται σε δολοφόνοι;

Ακολουθούν έξι παραδείγματα από τις πιο βάρβαρες αιρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας:

The Ant Hill Kids

Youtube

O Ρος Θεριό (1947-2011) δημιούργησε τη δική του αίρεση στο Οντάριο του Καναδά μεταξύ 1977 και 1989, ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο πάνω σε δώδεκα ενήλικες και τουλάχιστον 26 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν δικά του. Τα είχε κάνει με τις εννιά ερωμένες του.

Προτού εκδιωχτεί από τους Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας (παγκόσμια Χριστιανική Εκκλησία που προέρχεται από τον Προτεσταντικό χώρο), ο Θεριό είχε πείσει ορισμένα άτομα να τον ακολουθήσουν, οργανώνοντας σεμινάρια αποτοξίνωσης από το κάπινισμα ή το ποτό. Τα σεμινάρια, όμως, εξελίχθηκαν σε κάτι πιο ακραίο. Για την ακρίβεια, κατάφερε να πείσει αρκετούς από αυτούς να σταματήσουν τη δουλειά τους, να αφήσουν τις οικογένειές τους και να ζήσουν μαζί του στην έρημο, επειδή ο κόσμος θα καταστρεφόταν το 1979. Οι απαιτήσεις του, όμως, έγιναν μεγαλύτερες, σε τέτοιο σημείο που τους προειδοποίησε ότι αν αλλάξουν γνώμη και φύγουν από την έρημο, θα τους κόψει τα πόδια με αλυσοπρίονο.

Μπορεί να μην κατάφερε να προβλέψει το τέλος του κόσμου, ωστόσο κατάφερε να γίνει ένας σαδιστής ηγέτης που απαιτούσε απόλυτη πίστη στο πρόσωπό του και τιμωρούσε όσους τον αμφισβητούσαν. Κρεμούσε τα παιδιά στα δέντρα, ανάγκαζε τους οπαδούς του να τρώνε τα περιττώματά τους, τους κακοποιούσε και τους εξευτέλιζε. Για παράδειγμα, αρνούμενος τη χρησιμότητα της ιατρικής επιστήμης, προσπάθησε να κάνει ο ίδιος το χειρουργείο μιας γυναίκας (χωρίς αναισθησία). Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει. Συνολικά σκότωσε τρεις από το ποίμνιό του, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μετά από επέμβαση περιτομής.

Το σωτήριο έτος για τους αιχμάλωτους οπαδούς του ήταν το 1989, όταν η Γκαμπριέλ Λαβαγιέ, κατάφερε να δραπετεύσει μετά από τη βίαιη κακομεταχείρισή της, ειδοποιώντας τις αρχές. Ο Θεριό καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το 2011 σκοτώθηκε από τον συγκρατούμενό του. Ακόμα, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που τηρούν τα όσα «δίδαξε»

H Λατρεία Κάρνι (του καρναβαλιού)

breath10 via Getty Images

Σε ηλικία 15 ετών, ο Μαρκ Γκουντγουίν δημιούργησε τη δική του αίρεση για τον σατανά, με την ονομασία «Μαθητές του Σατανά». Συχνά, επικαλούταν τον θεό του μέσω «άγριων χορών» στο δάσος τη νύχτα, θυσίες ζώων και σεξουαλικών τελετουργιών.

Οι «Μαθητές» ήταν τέσσερις και είχαν υπογράψει εσαεί συμβόλαιο υποταγής στον σατανά με το αίμα τους. Ο πέμπτος που ήθελε να μπει, όμως, τους το χάλασε.

Το όνομά του ήταν Γουίλιαμ Ολτ και ήθελε πολύ να ενταχθεί στην ομάδα τους, αλλά οι υπόλοιποι «Μαθητές» δεν τον ήθελαν. Εκείνος επέμενε και άρχισε να τους εκβιάζει, καθώς ήξερε ότι οι δύο από αυτούς είχαν σκοτώσει έναν 18χρονο. Ούτε αυτό, όμως, λειτούργησε θετικά για τον Ολτ.

Αντιθέτως, απήγαγαν τον Ολτ, τον οδήγησαν σε μια απομονωμένη περιοχή, τον ακρωτηρίσαν και τον βασάνισαν. Στη συνέχεια, επικαλέστηκαν τον σατανά, χάραξαν έναν ανάποδο σταυρό στο σώμα του και τον σκότωσαν. Το άψυχο σώμα του το βρήκε ο πατέρας του μερικές ημέρες μετά, κάλεσε την αστυνομία και η αίρεση συνελήφθη με ποινές φυλάκισης από οκτώ έως εξήντα ετών για τα εγκλήματά τους.

Η αίρεση της Κάσι Άσραμ (Kashi Ashram= Πόλη του Φωτός)

Στη δεκαετία του 70’, μια νοικοκυρά από τη Νέα Υόρκη, είδε στον ύπνο της τον Ιησού, διάβασε δύο οδηγούς Ινδουιστών και αποφάσισε να ιδρύσει τη δική της θρησκεία. Η συγκεκριμένη αίρεση έγινε πολύ δημοφιλής τη δεκαετία του 90 και στις αρχές του 2000, ενώ υπήρχαν και διάσημοι που εντάχθηκαν σε αυτή, όπως η Τζούλια Ρόμπερτς. Η νέα αυτή θρησκεία υποσχέθηκε καλοσύνη και συμπόνια, αλλά τα πρώην μέλη της κατηγόρησαν την Μα Τζάβα ότι ήθελε να μείνει στην ιστορία ως «ακόμη ένας θεός» που πάτησε στη γη, καθώς τους δίδασκε πως ο θεός είναι η ίδια: «Ο γκουρού είναι μεγαλύτερος από τον Θεό», έλεγε.

Σύμφωνα με έρευνα του Miami New Times , δεκάδες πρώην μέλη της αίρεσης κατηγόρησαν τη Μα Τζάβα ότι όλο αυτό που δημιούργησε ήταν ένα κράμα σωματικής βίας, ψυχολογικού ελέγχου και σεξουαλικής κακοποίησης. Ήταν τόσο σκληρή που φέρεται ότι κάποια στιγμή τιμώρησε ένα αγόρι ζωγραφίζοντας το πέος του μαύρο και τον ανάγκασε να παρελάσει γύρω από την περιοχή που εδραζόταν η αίρεση για να το εξευτελίσει.

Η Μα Τζάβα φαίνεται πως είχε εμμονή με τα παιδιά, πιθανώς λόγω των αρκετών αποβολών που είχε με το δεύτερο σύζυγό της. Πρώην μέλη ανέφεραν ότι έπρεπε να ζητήσουν από την ίδια την άδεια να αποκτήσουν παιδιά και κάποιοι από αυτούς υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα μωρά τους σε αυτήν για να τα μεγαλώσει (όπως θεωρούσε αυτή σωστό). Την τετραετία 1978-1982, τα πιστοποιητικά τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών κατέγραφαν την Τζαβα και το σύζυγό της ως τους βιολογικούς γονείς τους.

Το χειρότερο όλων ήταν όταν ανάγκασε την 14χρονη κόρη της να παντρευτεί ένα ενήλικο μέλος της εκκλησίας, διατάζοντάς της να κάνει σεξ μαζί του και έπειτα να την ελέγξει αν έμεινε έγκυος.

Πέθανε το 2012, αλλά η αίρεση συνεχίζει να υπάρχει. Έχουν και δικό τους ιστότοπο με όλες τις πληροφορίες εδώ.

The Fall River

Όλα ξεκίνησαν όταν το σώμα μιας 17χρονης ιερόδουλης βρέθηκε έξω από ένα γυμνάσιο της Μασαχουσέτης. Οι καρποί των χεριών της ήταν δεμένοι με πετονιά και είχε δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση. Η αστυνομία είχε αρχικά υποψιαστεί κάποιον από τους πελάτες της, αλλά ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε το σώμα άλλης ιερόδουλης σε βωμό.

Η Κάρεν Μάρσντεν, επίσης ιερόδουλη, προσπάθησε να εξηγήσει στις αρχές ότι θα ήταν το επόμενο θύμα αν δεν δρούσαν εγκαίρως και πως οι δολοφόνοι των προηγούμενων κοριτσιών ήταν ο προαγωγός της και η σύντροφός του – επίσης ιερόδουλη - που ήταν μέλη σατανικής λατρείας. Κανένας δεν πίστεψε τις ανησυχίες της. Έξι μήνες αργότερα, βρέθηκε και αυτή νεκρή.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ακόμα ότι οι συγκεκριμένες δολοφονίες δεν ήταν συνέπεια κάποιας αίρεσης, αλλά μια παραφουσκωμένη ιστορία, λόγω της έξαρσης ων σατανιστικών ιστοριών τη δεκαετία του 80’

Ο ένας εκ των δύο πέθανε στη φυλακή, η δεύτερη εξακολουθεί ακόμα να κατηγορεί τον πρώτο για τα ειδεχθή εγκλήματα και το 2017 αρνήθηκε την αποφυλάκιση υπό όρους, θεωρώντας το σύστημα αναξιόπιστο.

Η αίρεση της «Ανώτερης Οικουμενικής Ευθυγράμμισης» (και ό,τι καταλάβατε)

AP

Η Βαλεντίνα ντε Ανδράδε ήταν ηγέτης μιας λατρείας σχετικά με την εμφάνιση UFO τη δεκαετίας του 1980 με την κωδική ονομασία Superior Universal Alignment (ανώτερη καθολική ευθυγράμμιση) σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Βραζιλίας. Ισχυρίστηκε ότι έλαβε μηνύματα από εξωγήινους, σύμφωνα με τα οποία ο Θεός δεν υπήρχε και ο Ιησούς ήταν εξωγήινος, που πρόκειται να στείλει διαστημικό σκάφος για να σώσει τους πιστούς του στη Δευτέρα Παρουσία. Ωστόσο, την προφητεία της ακολουθούσε και μια προειδοποίηση. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1981 είχα κυριευτεί από το Σατανά κι έπρεπε να πεθάνουν.

Αρχικά, η Ανδράδε απλώς προειδοποίησε τους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να τα παραδώσουν σε άλλα ζευγάρια, στους παππούδες τους ή σε άλλους κηδεμόνες, ώστε να είναι οι εκλεχτοί που θα πάρει μαζί τους ο Ιησούς στο διαστημόπλοιο. Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετά πειστικό και τα πράγματα έγιναν πιο βίαια. Μεταξύ του 1989 και του 1993, τα μέλη της ανώτερης καθολικής ευθυγράμμισης πιστεύεται ότι επιτέθηκαν σεξουαλικά, ακρωτηρίασαν και σκότωσαν τουλάχιστον 19 αγόρια μεταξύ 8 και 13 ετών. Έξι από αυτά πέθαναν, πέντε δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ τα υπόλοιπα που δραπέτευσαν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ακρωτηριασμένα ή/και ευνουχισμένα.

Χρειάστηκαν 11 χρόνια για τις αρχές της Βραζιλίας, ώστε να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία καινα φέρει την Ανδράδε ενώπιον της Δικαιοσύνης, μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες, πολλοί από τους οποίους ήταν εξέχοντες πολίτες στην απομακρυσμένη κοινότητα του Αμαζονίου.

Ενώ, όμως, και οι τέσσερις άνδρες που συνδέθηκαν με τις δολοφονίες των αγοριών καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δεκαετιών, ο Ανδράδε αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, επειδή… δεν ήταν στην περιοχή όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Και για να γίνει πιο σοκαριστικό, η συγκεκριμένη αίρεση έχει ακόμα ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο.

Μάρκος Ουέσον: Ο βασιλιάς βαμπίρ

AP

Το 2004, ο 57χρονος Marcus Wesson βγήκε από το σπίτι του στο Fresno, καλυμμένος με αίματα. Ψάχνοντας το σπίτι του, οι αρχές βρήκαν σκεπασμένα στο πίσω μέρος του σπιτιού του τις σορούς των εννέα παιδιών και των εγγονιών του, περιβαλλόμενα από παλιά φέρετρα.

Για δεκαετίες, ο Ουέσον είχε «χτίσει» μια παράδοση αιμομιξίας στην οικογένειά του, με όπλα του τη χειραγώγηση και τη σωματική κακοποίηση. Ακολουθούσε τη δική του πίστη, , ένα κράμα χριστιανισμού και πίστης στην ύπαρξη των βαμπίρ, πιστεύοντας ότι ο Ιησούς ήταν στην πραγματικότητα ένα βαμπίρ και ότι στη Δευτέρα Παρουσία θα τους ανάσταινε.

Ο Ουέσον μεγάλωσε τους γιους του χωριστά από τις κόρες του και αρνήθηκε να τους αφήσει να κοινωνικοποιηθούν μαζί, φοβούμενος ότι θα αναπτύξουν σεξουαλικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή θεωρούσε τον εαυτό του Θεό και όλες οι κόρες του ήταν οι μελλοντικές του σύζυγοι. Πράγματι, άρχισε να παντρεύεται τις κόρες του το 1974, κάνοντας σεξ μαζί τους, με σκοπό να φέρουν ακόμα περισσότερα παιδιά σαν αυτόν. Πιστεύεται ότι απέκτησε περίπου 18 παιδιά μέσω από τις επτά κόρες του, πέντε από τα οποία ήταν τότε νεαρά κορίτσια.

Το ποτήρι ξεχείλισε για την οικογένειά του ότι πρόκειται να μετακομίσει με τις κόρες του και τα υπόλοιπα παιδιά του στην Ουάσινγκτον. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, προσπαθώντας να τους σώσουν από το διεστραμμένο άνδρα, κάλεσαν την αστυνομία. Κρίθηκε ένοχος για τις εννιά δολοφονίες και για τις κατηγορίες του βιασμού και της κακοποίησης. Σήμερα είναι πλέον νεκρός.

(Mε πληροφορίες από Gizmodo)