Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία για παραβίαση της εκεχειρίας

Αποσύρονται από τα σύνορα και ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ.
ASSOCIATED PRESS

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Πέμπτη θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας μια ρωσοτουρκική συμφωνία που έθεσε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία υπό τους Κούρδους μαχητές, εγκατέλειψαν τo πρωί διάφορες θέσεις στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα.

«Οι SDF αποσύρθηκαν από θέσεις μεταξύ της Ντερμπασίγια και της Αμούντα στην περιοχή Χασάκα», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια συνιστώσα των SDF, η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα) παραμένουν σε πολλές θέσεις της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 440 χλμ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο αξιωματούχο των SDF μετέδωσε ότι οι Κούρδοι των SDF αποσύρθηκαν 32 χλμ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι στις SDF είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και οι Σύριοι αντάρτες σύμμαχοί της εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στοχοθετώντας τρία χωριά παρά την εκεχειρία και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσει η επίθεση.

Σε ανακοίνωση, οι SDF αναφέρουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στα χωριά «εκτός της περιοχής όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός» ανάγκασε χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να συγκρούονται», αναφέρει.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επιρρίπτουν την ευθύνη στην Τουρκία για την «υποβάθμιση της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε.

«Παρά τη δέσμευση των δυνάμεών μας στην απόφαση κατάπαυσης του πυρός και στην απόσυρση των δυνάμεών μας από όλη την περιοχή όπου εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με αυτό συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός».

Σε χωριστό μήνυμα, μέσω Twitter, o αξιωματικός Μουσταφά Μπαλί έγραψε ότι οι SDF θα ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για την άμυνά τους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή