Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας σταματούν όλες τις κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ των τουρκικών επιθέσεων

Αναγκαιότητα, λόγω πιθανής χερσαίας εισβολής αλλά και μήνυμα στην Ουάσιγκτον να βάλει επιτέλους φρένο στον Ερντογάν που επιτίθεται στους συμμάχους της.
Τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού κοντά στην σύνορα με την Συρία
Τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού κοντά στην σύνορα με την Συρία
Umit Bektas via Reuters

Την διακοπή όλων των κοινών επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ως αποτέλεσμα των τουρκικών βομβαρδισμών στην Βόρεια Συρία.

Οι SDF που στελεχώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Κούρδους μαχητές μετά αφού κατάφεραν να απωθήσουν από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και διεξάγουν κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή πλήττοντας θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η απόφαση αυτή φαίνεται πως αποτελεί τόσο μια αναγκαιότητα όσο και μια κίνηση με στόχο την άσκηση πίεσης στην Ουάσιγκτον.

Καθώς πέρα τον σφοδρών βομβαρδισμών ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως θα ακολουθήσει και ευρεία χερσαία επιχείρηση είναι λογικό οι Κούρδοι να έχουν ανάγκη από κάθε διαθέσιμο μαχητή για την υπεράσπιση των εδαφών και τους και λαού τους.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα πρέπει να ασκήσει ακόμη σοβαρότερες πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου όχι μόνο για να μην προχωρήσει με μια χερσαία εισβολή την περιοχή αλλά και για να τερματίσει γενικότερα την επιχείρηση ”Γαμψό Ξίφος” που εστιάζει σε μπαράζ βομβαρδισμών.

Σημειώνεται πως μια τουρκική ”επιχείρηση” στην περιοχή με στόχο τους Κούρδους της Συρίας ήταν εδώ και μήνες στα σχέδια της Τουρκίας αλλά υπήρχαν αντιδράσεις και από τους συμμάχους του πρόεδρου της Συρίας, Μόσχα και Τεχεράνη. Ο Ερντογάν όμως με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη προχώρησε στην έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης υποστηρίζοντας πως απαντά στους ”κούρδους τρομοκράτες” τους οποίους κατονόμασε ως υπευθύνους.

Οι SDF έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι προσπάθειες απώθησης μιας νέας τουρκικής εισβολής στην Βόρεια Συρία θα οδηγούσε σε αναγκαστική στρατιωτών και πόρων τόσο από την εκπόνηση επιχειρήσεων κατά θυλάκων των τζιχαντιστών-που συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις στην περιοχή- όσο και από την φύλαξη ενός κέντρου κράτησης μελών το Ισλαμικού Κράτους

Ο Αράμ Χένα του SDF είπε στο Reuters ότι «όλοι οι συντονισμένες και κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του συνασπισμού» καθώς και «όλες οι κοινές ειδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαμε τακτικά» είχαν σταματήσει.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους Κ δεν έχουν σταματήσει.

Ο επικεφαλής των SDF, Μαζλούμ Άμπντι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε στο Reuters ότι ήθελε η Ουάσιγκτον αν στείλει ένα πιο «ηχηρό» μήνυμα προς την Τουρκία μετά την πρωτοφανούς έκτασης ανάπτυξη αφού των στρατιωτικών δυνάμεων της Άγκυρας κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Συρία. ”Χρειαζόμαστε ισχυρότερες, πιο αυστηρές δηλώσεις για να σταματήσει η Τουρκία”, είπε. ”Η Τουρκία ανακοίνωσε τις προθέσεις της και τώρα τις υλοποιεί. Η έναρξη μιας (χερσαίας) εισβολής θα εξαρτηθεί από το πώς θα αξιολογήσει την στάση των άλλων χωρών”.

Την Τετάρτη, σε μία σπάνια επίδειξη ταύτισης των θέσεων τους για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία προειδοποίησαν την Τουρκία κατά μιας ενδεχόμενης νέας ευρείας χερσαίας εισβολής κατά των Κούρδων της Βόρειας Συρίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την «σθεναρή αντίθεσή του» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζοντας μάλιστα την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας που αποτελεί παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Συρία . Τονίστηκε ότι σε κάποιες επιδρομές «απειλήθηκε άμεσα η ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

Η Άγκυρα διά του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβουσογλου απάντησε με νέες κατηγορίες προς τις ΗΠΑ πως δήθεν ”συνεργάζεται με τρομοκράτες”.

Με διαφορά ολίγων ωρών, η ρωσική διπλωματία εξέφρασε την ίδια θέση ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης» ενώ εκτίμησε ότι μία νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα