Οι μιμήσεις της αρκούδας του ήλιου αποκαλύπτουν περίπλοκες κοινωνικές δεξιότητες

Το πείραμα ερευνητών και τα εντυπωσιακά ευρήματα.
Nguyen Huy Kham / Reuters

Οι αρκούδες του ήλιου (sun bears), οι μικρότερες από τα οκτώ είδη αρκούδας στον κόσμο, είναι γενικά μοναχικά ζώα. Προτιμούν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μόνες στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, η αρκούδα του ήλιου έχει και μια αναπάντεχη κοινωνική δεξιότητα που την κάνει ξεχωριστή και αγαπητή στους ανθρώπους: μιμείται τις εκφράσεις του προσώπου άλλων αρκούδων.

Ερευνητές μελέτησαν 22 αρκούδες του ήλιου καθώς έπαιζαν στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Συντήρησης αρκούδων στη Μαλαισία. Οι αρκούδες άρχισαν να παριστάνουν τις υπόλοιπες αρκούδες κατά τη διάρκεια παιχνιδιού. Μιμήθηκαν όχι μόνο τις εκφράσεις, αλλά και τις κινήσεις των μυών όπως το σήκωμα της μύτης και το ζάρωμα της μουσούδας.

Εκτός από τους ανθρώπους και τις αρκούδες, άλλα ζώα που μιμούνται είναι οι γορίλες, οι ουρακοτάγκοι, δυο είδη μαϊμούδων και σκύλοι - κατοικίδια. Τα ευρήματα αποτέλεσαν έκπληξη, όχι επειδή οι αρκούδες του ήλιου είναι μοναχικά ζώα αλλά επειδή δεν βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο. «Φαίνεται πως κάποιες μορφές επικοινωνίας είναι πιο ευρέως διαδεδομένες μεταξύ θηλαστικών από ότι πιστεύαμε προηγουμένως».

Οι αρκούδες του ήλιου με μαύρο τρίχωμα και μια χρυσή κηλίδα στο στήθος, είναι δενδρόβια ζώα που φτάνουν περίπου τα 1.4 μέτρα και ζυγίζουν 65 κιλά.

Nguyen Huy Kham / Reuters
Nguyen Huy Kham / Reuters

Πηγή: Reuters