Οι νέοι ψηφοφόροι στην Τουρκία επιδιώκουν κάτι «πρωτόγνωρο»: Μια χώρα χωρίς τον Ερντογάν

Το 70-80% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών στηρίζουν την αντιπολίτευση και οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ήττα του Ερντογάν.
Dilara Senkaya via Reuters

Εξι εκατομμύρια ψηφοφόροι για πρώτη φορά πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν τη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία ή θα επιλέξουν κάτι που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ - την Τουρκία υπό έναν διαφορετικό ηγέτη.

Με λιγότερο από 12 μήνες να απομένουν μέχρι τις κρισιμότερες ίσως εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία των νεαρών Τούρκων λέει ότι θέλει αλλαγή - αλλά παραμένουν κάπως σκεπτικοί ως προς το εάν η αντιπολίτευση μπορεί να βελτιώσει σωστά την κατάσταση με την εργασία, τα σχολεία και τις ελευθερίες, όπως π.χ. η ελευθερία του λόγου.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του συνόλου των ψηφοφόρων στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, η νεολαία θα είναι καθοριστική σε αυτό που διαμορφώνεται ως μια πολύ αμφίρροπη εκλογική μάχη για τον Ερντογάν και το κυβερνών του κόμμα (AKP).

Η οικονομική αναταραχή και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν αυξήσει το κόστος διαβίωσής της σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Η δικαιοσύνη, η μετανάστευση, οι αξιοκρατικές θέσεις εργασίας και οι διαφανείς οικονομικές πολιτικές είναι επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νέων.

NurPhoto via Getty Images

Οι τωρινές δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν θα χάσει οριακά και το ΑΚΡ θα εγκαταλείψει την κυριαρχία του στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο άτυπος συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κανέναν προεδρικό υποψήφιο, αφήνοντας ορισμένους νεαρούς ψηφοφόρους αμετάπειστους. Εξάλλου, ο αυταρχικός Ερντογάν έχει ένα μακρύ σερί νικών από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της εξουσίας το 2003.

Ο πρόεδρος μετακίνησε μια παραδοσιακά κοσμική κοινωνία προς μια ισλαμιστική κατεύθυνση, μετέτρεψε την Τουρκία σε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Τώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική μάχη, κυρίως λόγω των δικών του ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων, που οδήγησαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά και τον πληθωρισμό στο υψηλό 24 ετών (78,62%) τον Ιούνιο.

via Associated Press

Η λεγόμενη «Γενιά Ζ» αποτελεί περίπου 13 εκατομμύρια από τα 62,4 εκατομμύρια Τούρκους που πρόκειται να ψηφίσουν το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και των δημοσκοπήσεων. Εξι εκατομμύρια θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά.

Ο Μουράτ Γκεζίτζι, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gezici, λέει ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικά ενοχλημένοι με την κυβέρνηση, αλλά δεν δεσμεύονται από μια συγκεκριμένη ιδεολογία και δεν εμπιστεύονται πλήρως την αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-25 ετών, αντιτίθενται σθεναρά στην καταστολή του τρόπου ζωής, της ελευθερίας έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης. «Το 80% αυτής της γενιάς δεν θα ψηφίσει το Κόμμα ΑΚ», εκτιμά.

Η ανεργία των νέων στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 20% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 10,87% του ΟΟΣΑ.

Οι δημοσκόποι λένε ότι το κίνητρο των νεαρών ψηφοφόρων είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, που κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτο το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Ισως το πρόσωπο που επιλέξει ως «μπροστάρη» για αντίπαλο δέος του Ερντογάν ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των νέων επί της κάλπης.

«Οι νέοι θέλουν αλλαγή», εκτιμά ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της MAK Consulting, η έρευνα της οποίας δείχνει ότι το 70% των νέων ηλικίας 18-29 ετών υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Δημοφιλή