ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2018 16:27 EET | Updated 14/11/2018 17:07 EET

Οι πιο εξωφρενικές προσφορές που δέχτηκε η Amazon πριν πάρει την απόφαση για τα κεντρικά γραφεία της

Κάποιες εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη...

jetcityimage via Getty Images

Την Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια επέλεξε τελικά η Amazon προκειμένου να δημιουργήσει τα δύο νέα της κεντρικά γραφεία, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα. Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναμένεται από ώρα σε ώρα ενώ φήμες θέλουν τον κολοσσό να επιλέγει ακόμα μια πόλη για να πραγματοποιήσει επένδυση. Υπενθυμίζεται πως η Amazon, που έχει για έδρα της το Σηάτλ, ξεκίνησε να αναζητά δεύτερα κεντρικά γραφεία τον Σεπτέμβριο του 2017 προκειμένου να στεγάσει 50.000 επιπλέον εργαζόμενους.

Στον απόηχο της επιλογής αυτής πολλά είναι και τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τις προσφορές που έκαναν πολλά κράτη στην εταιρεία κολοσσό προκειμένου να δεχτεί να κατασκευάσει τα γραφεία της εκεί. Το αξιοσημείωτο είναι πως πιθανότατα η Amazon δεν θα κάνει ποτέ το όνειρό τους πραγματικότητα, ωστόσο -παραλίγο- θα απολάμβανε τεράστια προνόμια εξαιτίας των προσφορών αυτών.

Προφανώς δεν μπορούν όλες οι κυβερνήσεις να μιλήσουν ανοιχτά για τις λεπτομέρειες που αφορούν τις προτάσεις τους, όμως αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις εξωφρενικές -σε πολλές περιπτώσεις- εξαγγελίες που πολλές φορές έγιναν εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη.

Το Ντάλας είναι μάλλον το ενδεικτικότερο παράδειγμα μιας πόλης που αποφάσισε να παρέχει υπερβολικά προνόμια στους υπαλλήλους της Amazon, κάνοντας μάλλον λίγο στην άκρη τα δικαιώματα των πολιτών της.

Έτσι η προσφορά της πολιτείας σε κάθε μισθωτό της Amazon για το διάστημα μεταξύ 2019 και 2021 θα περιελάμβανε μεταξύ άλλων δωρεάν επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο του Ντάλας, στο τεράστιο ενυδρείο που φιλοξενεί αλλά και στο Texas Discovery Gardens.

Παράλληλα, προσφέρθηκε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για τη διάθεση οχημάτων στους υπαλλήλους ώστε να μετακινούνται δωρεάν στην πόλη για τις δουλειές τους. Το Ντάλας επίσης προσέφερε στην εταιρεία δωρεάν διανυκτερεύσεις σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης και χώρους που θα μπορούσαν να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους πάλι χωρίς κάποια χρέωση.

Η Πολιτεία της Τζόρτζια από την άλλη δήλωσε πως η Amazon θα μπορούσε να μετονομάσει τους δρόμους έτσι όπως ήθελε σε μια πανεπιστημιούπολη στην Ατλάντα.

«Με άλλα λόγια, η Ατλάντα έχει μια μακρά ιστορία αγάπης με την Amazon και θέλουμε να το αποδείξουμε», ανέφεραν οι αξιωματούχοι του κράτους σε δήλωσή τους ώστε να προσελκύσουν την εταιρεία.

Η πόλη Φρέσνο της Καλιφόρνια αποφάσισε επίσης να δράσει δυναμικά ώστε να πείσει την Amazon να κατασκευάσει γραφεία δίνοντας δουλειά στους πολίτες της. Για την ακρίβεια, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα είχε το δικαίωμα να αποφασίζει από κοινού με την πολιτεία για το πώς θα καταβάλλονταν οι φόροι που θα έπρεπε να πληρώσει.

Η συμφωνία όριζε ειδικότερα τη δημιουργία ενός Κοινοτικού Ταμείου για την Amazon το οποίο θα διαχειρίζονταν τα εξής άτομα: δύο εκλεγμένοι αξιωματούχοι από το κράτος, ένας εκπρόσωπος της κοινότητας και δύο διορισμένοι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Η πολιτεία Μέριλαντ από την δική της πλευρά δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει δωρεάν μετακίνηση σε μερικούς από τους εργαζομένους της εταιρείας.

Σημειώνεται πως στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού είχε γίνει γνωστό πως είχαν φτάσει 20 συνολικά πόλεις και όπως όλα δείχνουν ο κολοσσός του retail πρόκειται να «μοιράσει» την νέα αυτή δομή μεταξύ δυο τοποθεσιών.

(Με πληροφορίες από την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost)