Οι προμήθειες γαλλικών εξοπλισμών που συζητά η κυβέρνηση

Εν αναμονή σχετικών εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
|
ASSOCIATED PRESS

Κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια εξοπλισμών εμφανίζεται να βρίσκεται η Ελλάδα, δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας και των συνεχιζόμενων εντάσεων- ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με την υπόλοιπη αγορά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει στη Γαλλία, ενώ αναμένονται σχετικές εξαγγελίες το Σάββατο, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει η υποστήριξη σε ανταλλακτικά των ελληνικών, μαχητικών Mirage 2000, ενώ ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, είναι η επαναπιστοποίηση των γαλλικών όπλων που φέρουν κυρίως τα Mirage 2000 και Mirage 2000-5 (βλήματα κατά πλοίων επιφανείας Exocet και πύραυλοι μακράς εμβέλειας Scalp). Άλλο ένα θέμα είναι η ολοκλήρωση της παραλαβής των ελικοπτέρων ΝΗ-90 για η υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά- κάτι που ισχύει και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma.

Ως γνωστόν, έντονο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες περί αγοράς προηγμένων γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία εκτιμάται πως θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές νέες δυνατότητες στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα επιτελεία Ελλάδας και Γαλλίας, εργάζονται πάνω στο θέμα της διερεύνησης των τρόπων απόκτησής τους. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για προμήθεια 10+8 ή 12+8 μαχητικών (συνδυασμός μεταχειρισμένων και νέων). Επίσης, φαίνεται πως έχουν αρχίσει ξανά οι συζητήσεις για την προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών (Belharra), κατόπιν αναθεωρημένης γαλλικής πρότασης, με τιμή κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει υπογραφή σχετικών εγγράφων την Πέμπτη, αλλά αναμένονται κοινές δηλώσεις από Μακρόν και Μητσοτάκη για το θέμα της στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.