Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για Αθήνα, Αθηναϊκή Ριβιέρα και Αργοσαρωνικό

Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για μέρη της Αττικής, που εντάσσονται στη γενική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030».
NurPhoto via Getty Images

Ο τέταρτος σταθμός της περιοδείας του ΣΕΤΕ, για την παρουσίαση, εξειδικευμένης ανά περιοχή, της μελέτης του Ινστιτούτου του (ΙΝΣΕΤΕ) «Ελληνικός Τουρισμός 2030», όπως αυτή παρουσιάστηκε αρχικά στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, ήταν η Αθήνα.

Μετά την Κρήτη (Χανιά – Ηράκλειο), το Νότιο Αιγαίο (Ρόδος), και τα Ιόνια νησιά (Κέρκυρα), ήρθε η σειρά της Αθήνας, έπεται μεθαύριο η Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις, σε άλλες περιοχές.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν με ομιλίες, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της AEGEAN Airlines, Ευτύχιος Βασιλάκης, η αντιπρόεδρος και CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ.

.
.
ΣΕΤΕ

Ρέτσος: Η Αθήνα στο επίκεντρο

«Πρώτη φορά γίνεται περιφερειακή εκδήλωση στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε πριν περίπου δύο δεκαετίες αυτόν τον δρόμο. Τον τελευταίο καιρό εντείνουμε την προσπάθεια για αυτό τον διάλογο, για το πόσο σημαντικότερος μπορεί να γίνει ο κλάδος του τουρισμού.

Η Αθήνα είναι το κέντρο των αποφάσεων. Μετουσιώνονται πολιτικές. Τώρα ήταν ο χρόνος να τεθούν τα ζητήματα στο κέντρο των αποφάσεων», είπε ο Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι «το 2022 θα είναι μια χρονιά που τα έσοδα θα φθάσουν ή θα ξεπεράσουν του 2019.»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τη διαχείριση του αυτόματου πιλότου. Αν δεν φανείς ισάξιος με τον ανταγωνισμό, θα είσαι έρμαιο της συγκυρίας. Κάνοντας την κριτική μας το 2019, είπαμε ότι πρέπει να διαχειριστούμε προορισμούς, διότι μπορεί να «σκάσουν» και να πάρουμε την κάτω βόλτα.

Η πανδημία διέκοψε τη συζήτηση αυτή, όμως την ξανανοίξαμε και πέρα από χαρτογράφηση προορισμών, προχωράμε κι ένα βήμα παραπάνω, στο τι χρειαζόμαστε για να πάμε στην επόμενη μέρα, με βελτίωση υποδομών και όχι μόνο τουριστικών, πώς να εμπλουτιστούν τα υφιστάμενα προϊόντα, η διασύνδεση με τον πολιτισμό, πώς να βάλουμε νέα προϊόντα, να ανοίξουμε νέες αγορές.»

Ο Γιάννης Ρέτσος μίλησε για ανοικτό και δημιουργικό διάλογο, με σύμπραξη. Συναίνεση με τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση, με προτάσεις και αντιπροτάσεις.

«Είναι ο σωστός δρόμος όταν μιλάμε για στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα, έπειτα από την απαξίωση του 2010-2012, τώρα έχει ανακάμψει, κι έχει εξαιρετικές προοπτικές.

Όμως, χρειάζεται παρεμβάσεις, δεν έχουμε συνεδριακό κέντρο να αναπτύξουμε τον κλάδο – η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο. Χρειάζονται και πολιτικές, για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

,
,
ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ είναι ξεκάθαρος. Την αναγνωρίζουμε ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, όμως μέχρι να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το τοπίο είναι θολό, γκρίζο. Τώρα είναι δραστηριότητα που την ασκούν επαγγελματικά μέχρι και όμιλοι. Το πιο σημαντικό είναι η εισφοροδιαφυγή, κι έχουμε καταθέσεις προστάσεις.

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να βάλει όρια στην άσκηση της δραστηριότητας με οργανωμένα μητρώα όπως στο εξωτερικό, με τις γειτονιές. Η Αθήνα αναπτύσσεται, με νέα ξενοδοχεία, νέες επενδύσεις, ανάπλαση της Ριβιέρας. Είναι πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού, και κοινού πεδίου δράσης για όλους.»

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση του brand Αθήνα, και της σύμπραξης This is Athens, λέγοντας προς τον περιφερειάρχη Αττικής ότι μπορεί να τον στεναχωρήσει, αλλά όλοι ξέρουν τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη και όχι τις περιφέρειές τους.

Βέβαια, ο Γιώργος Πατούλης απάντησε στη συνέχεια, όπως και στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Κικίλιας: Η Ακρόπολη έχει πάνω από 20.000 επισκέπτες την ημέρα

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε στο γεγονός ότι η Αθήνα έχει 9 πτήσεις την ημέρα από και προς τις ΗΠΑ (μια εταιρεία θα συνεχίσει έως τις 10 Ιανουαρίου), ότι η Ακρόπολη έχει πάνω από 20.000 επισκέπτες την ημέρα, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με το 2019, ότι θα γίνει πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας και ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για περαιτέρω συνεργασία ΕΟΤ και Marketing Greece.

Παράλληλα, όσον αφορά το μείζον, όπως εξελίσσεται, ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, αλλά και την τεράστια αύξηση των ενοικίων, λόγω μη διαθέσιμων διαμερισμάτων, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι θα σταλούν επιστολές σε όλες τις πλατφόρμες του διαδικτύου, ώστε να ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία από τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ότι επίκειται σχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα, διαφορετικά για μεμονωμένα διαμερίσματα και άλλα για πληθώρα διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, από εταιρείες.

Επίσης, ανάφερε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να νομοθετήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι με fast track διαδικασία προτεραιοποιήθηκαν 39 έργα, από τα 700 που προτείνει ο ΣΕΤΕ και υποστηρίζουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν προϊόν διαβούλευσης με δήμους και περιφέρειες.

Πατούλης: Στόχος να γίνουμε η πρώτη πράσινη Περιφέρεια

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε ότι η στρατηγική ανάπτυξης του Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της μελέτης του ΣΕΤΕ για τον Τουρισμό 2030, ως προς τη μετάβαση στην αειφορία, την κυκλική οικονομία, και την Πράσινη Συμφωνία και ανέφερε χαρακτηριστικά «στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί η Περιφέρεια προκειμένου να καταστεί η πρώτη Πράσινη Περιφέρεια».

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη διαρκή επένδυση, από πλευράς της διοίκησης, στην αναβάθμιση των υποδομών της Αττικής, τονίζοντας ως παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου σε υπερσύγχρονο, έξυπνο, οδικό δίκτυο που μεγιστοποιεί την οδική ασφάλεια.

«Το Σχέδιο Δράσεων που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, αποτελεί αναμφίβολα χρήσιμο υλικό το οποίο θα ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, από την Περιφέρεια Αττικής, τον νέο DMO και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας «Νέα Μητροπολιτική Αττική», διαβεβαίωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Εξήγησε δε, οτι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και βάσει του Νόμου 4875/2021, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, DMO, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής, τη «Νέα Μητροπολιτική Αττική», δίνοντας το στίγμα ότι ο DMO της Αττικής θα είναι ένας φορέας για όλη την Αττική και όχι μόνο για την Αθήνα, η οποία ούτως ή άλλως έχει το δικό της ισχυρό όνομα, που μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρό.

«Θέλουμε την Αττική κορυφαία Περιφέρεια υγείας και ευεξίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παγκόσμιο χωριό υγείας στην Αττική και μουσείο δυτικής ιατρικής», είπε χαρακτηριστικά.

Μπακογιάννης: Η Αθήνα γυρίζει προς τη θάλασσα

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στάθηκε στις πρωτοβουλίες για το Athens film office, το This is Athens, στην πρόοδο του συνεδριακού τουρισμού, παρά την απουσία μεγάλου συνεδριακού κέντρου.«Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε την Αθήνα του 2030, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Για πρώτη φορά η Αθήνα γυρίζει προς τη θάλασσα. Σκεφτείτε την ΠΥΡΚΑΛ που θα γίνει κυβερνητικό πάρκο και θα φιλοξενήσει πολλά Υπουργεία, αδειάζοντας περίπου 150 κτήρια μέσα στην πρωτεύουσα.

Σκεφτείτε το Ελληνικό με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομική ζωή και όλα τα υπόλοιπα. Το ερώτημα είναι αν θα προσγειωθούμε ανώμαλα ή ομαλά το 2030.

Εχω πίστη στο brand Αθήνα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυτούμε», είπε, τονίζοντας ότι «στον Δήμο Αθηναίων προχωράμε να μεγαλώσουμε την πόλη, να μην παγιδεύουμε τους τουρίστες πέριξ του Συντάγματος, πόσοι θα χωρέσουν σε λίγα χιλιόμετρα.

Η διπλή ανάπλαση είναι όχημα για αυτό, όπως και το νέο Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς έχουμε κοντέινερ γεμάτα αρχαία.»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε επίσης: «Να ξανασυστήσουμε το όλον της πόλης. Το πρώτο είναι οι υποδομές, το δεύτερο η λειτουργία της πόλης, το άυλο που είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σε απόλυτο αριθμό, δεν είναι τόσο μεγάλοι οι αριθμοί που υποδεχόμαστε, όμως συγκριτικά πνίγουν την πόλη, κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων.»

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση ανέφερε ότι έφθασε η στιγμή για σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει την ευθύνη καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν ξεπεράσει τον κορεσμό και άλλες που θέλουν βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σταματά η φορτοεκφόρτωση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. «Προς τα έξω καταλαβαίνω τον Πατούλη.

Πρέπει να επενδύσουμε στην Αθήνα, διότι ένα είναι το προϊόν. Και προς τα μέσα, για να θέλει να είναι ευχαριστημένος ο τουρίστας πρέπει να βλέπει την πόλη μέσα από τα μάτια του μόνιμου κατοίκου.»

«Εκαστος εφ’ ω ετάχθη», απάντησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, προς τον δήμαρχο Αθηναίων, υπονοώντας ότι ο καθένας έχει τον ρόλο του, τονίζοντας ότι «για να μην παρεξηγηθούμε, η Αθήνα έχει κατακτήσει πολλά που θα παραμείνουν.

Όμως, άλλο ο πολιτισμός του Σουνίου, άλλο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι η Ελευσίνα και δεν είναι Αθήνα», δηλώνοντας «να πάμε πιο ψηλά την Ελλάδα, ακόμα πιο ψηλά την Αττική και ψηλότερα την Αθήνα».

Τώρα, ως προς τα σχέδια και τις δράσεις που προτείνονται είναι τόσα που δεν μπορούν να αναγραφούν. Ξεχωρίζουν ανά ενότητες και ανά τομέα και πρόκειται να τεθούν σε διαβούλευση με όλους τους φορείς.

Δείτε αναλυτικά:

Προορισμός «Αθήνα»https://insete.gr/wp-content/uploads/pdf/proorismoi/proorismos-athina.pdf

Προορισμός Αθηναϊκή Ριβιέραhttps://insete.gr/wp-content/uploads/pdf/proorismoi/proorismos-athinaiki-ribiera.pdf

Προορισμός «Νησιά Αργοσαρωνικού»https://insete.gr/wp-content/uploads/2022/10/proorismos-nisia-argosaronikou.pdf

Δημοφιλή