ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/07/2018 13:50 EEST

Οι Τούρκοι θρηνούν στα social media για την Ελλάδα. Τι γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους

Όλος ο κόσμος αγκαλιάζει την Ελλάδα και την παρηγορεί για το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι γείτονες Τούρκοι, οι οποίοι σε πρωτοσέλιδα και tweets τους, στέλνουν μήνυμα παρηγοριάς, συμπόνοιας και αλληλεγγύης. 

 Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Havadis με φωτογραφία την πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κυκλοφορεί με τον τίτλο: «Ο ΠΟΝΟΣ ΣΑΣ, ΠΟΝΟΣ ΜΑΣ», με τη μισή πρόταση να είναι γραμμένη στα ελληνικά και η υπόλοιπη στα τούρκικα 

Σε αντίστοιχο μοτίβο κινείται και η εφημερίδα «Cumhuriyet», με το πρωτοσέλιδό της να αφιερώνει χώρο στην ελληνική τραγωδία και να ακολουθεί ο τίτλος «Μοιραζόμαστε τον πόνο σας»

Και οι τούρκοι χρήστες του Twitter βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων και αναρτούν τη θλίψη τους με το hashtag #GeçmişOlsunKomşu (Περαστικά γείτονα), ενώ η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί είναι ότι «καμία πολιτική, καμία θρησκεία, μόνο αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς που έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τραγωδίες, επικαλούμενοι μάλιστα την αλληλεγγύη της Ελλάδας στους σεισμούς του 1999.

«Δεν υπάρχει ηλικία, φύλο, γλώσσα,θρησκεία.Το παρελθόν είναι ο γείτονάς σου»

«Καμία γλώσσα, καμία φυλή, κανένας πόνος»

Ο παρακάτω χρήστης σκέφτηκε να γράψει ένα κειμενάκι στα ελληνικά:  

«Η οικογένειά μου ζούσε εκεί πριν την ανταλλαγή. Επιπλέον είναι χώρα που μοιάζει με τη δική μας. Πρέπει να την στηρίξουμε περισσότερο».

 

Δύο χώρες,λοιπόν, γίνονται ένα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. 

Ερώτηση: Μήπως πρέπει να γίνονται συχνότερα;