ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2019 16:49 EEST | Updated 10/09/2019 18:34 EEST

ΗΠΑ: Ολοι εναντίον Google

Εισαγγελείς 48 αμερικανικών πολιτειών, της Ουάσιγκτον και του Πουέρτο Ρίκο διενεργούν έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές.

China Stringer Network / Reuters

Σε μια σπάνια επίδειξη δύναμης, οι γενικοί εισαγγελείς από 48 αμερικανικές πολιτείες, μαζί με τον γενικό εισαγγελέα του Πουέρτο Ρίκο και της Ουάσιγκτον, διεξάγουν έρευνα σχετικά με το εάν η Google, με την τεράστια μηχανή αναζήτησης και τη διαφημιστική δραστηριότητα, προβαίνει σε μονοπωλιακή συμπεριφορά.    

Η έρευνα στην Google, που ξεκίνησε από το Τέξας και ανακοινώθηκε την Δευτέρα, ήρθε μετά την ανακοίνωση μιας ακόμη έρευνας που ξεκίνησε σε διάφορες πολιτείες για το Facebook.

Οι πολιτείες έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν για μεγάλα θέματα, όπως η χρήση οπιούχων. Όμως, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτού του είδους την έρευνα -για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας- είναι πρωτοφανείς και έτσι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, λέει ο γενικός εισαγγελέας της Γιούτα, Σον Ρις. «Είναι απλώς μια συσσωρευμένη δημόσια απογοήτευση, είτε προέρχεται για τους καταναλωτές, είτε για άλλους παράγοντες της αγοράς, ρυθμιστές και νομοθέτες», δήλωσε ο Ρις. 

ASSOCIATED PRESS

Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον, καθηγήτρια και πρώην ειδική συνεργάτης  σε θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής στην κυβέρνηση Ομπάμα, λέει ότι είναι σημαντική η προσπάθεια που ξεκίνησαν αυτές οι πολιτείες, γιατί η κυβέρνηση του Τραμπ δεν ασχολείται πολύ με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, εκτός εάν πρόκειται για εταιρείες που έχουν εκνευρίσει τον πρόεδρο. 

Το 2016, ο Ρις, Ρεπουμπλικάνος, μαζί με έναν Δημοκρατικό συνάδελφό του, τον γενικό εισαγγελέα της Ουάσιγκτον, Καρλ Ρασίν, είχαν προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να πείσουν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ανοίξει ξανά μια προηγούμενη έρευνα στη Google για το εάν προωθεί περισσότερο τα δικά της προϊόντα στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Η Επιτροπή Εμπορίου αρνήθηκε, αφήνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ηγηθούν σε αντίστοιχη έρευνα στην Ευρώπη, είπε ο Ρις.

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, έχει εμπορική αξία άνω των 820 δισ. δολαρίων και ελέγχει πάρα πολλά κομμάτια του ίντερνετ. Η κυριαρχία της Google στην ηλεκτρονική αναζήτηση και τη διαφήμιση, της επιτρέπει να στοχεύει εκατομμύρια καταναλωτές για τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η εταιρεία -και συνεργάτες της όπως η Amazon, το Facebook και η Apple- έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι παρόλο που οι επιχειρήσεις τους είναι μεγάλες, είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για τους καταναλωτές. Επηρεασμένοι από τη δημοτικότητα των εταιρειών αυτών -και τη δύναμή τους να ασκήσουν πιέσεις- οι περισσότεροι Αμερικανοί ηγέτες δίστασαν να κινηθούν εναντίον τους. 

Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος  άλλαξε όταν οι Ρις και Ρασίν έστειλαν την επιστολή τους στην Επιτροπή Εμπορίου, στα τέλη της προεδρίας του Ομπάμα, πριν από τρία χρόνια. 

Θυμίζουμε και το γνωστό σκάνδαλο περί προσωπικών δεδομένων Cambridge Analytica του Facebook, για την παράτυπη απόκτηση και χρήση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του.

Τη Δευτέρα, οι Ρις και Ρασίν ένωσαν τις δυνάμεις τους ξανά - αυτή τη φορά πλαισιωμένοι από πολλούς ακόμα γενικούς εισαγγελείς, για την έρευνα στην Google.

«Το να αγνοήσεις 50 γενικούς εισαγγελείς είναι πολύ πιο δύσκολο από το να αγνοήσεις δύο», λέει ο Ρις.