Οι γιατροί του Καναδά συνταγογραφούν τέχνη στους ασθενείς

Οι γιατροί του Καναδά συνταγογραφούν τέχνη στους ασθενείς
George Rose via Getty Images

Οι Καναδοί γιατροί θα έχουν σύντομα μια νέα συνταγογράφηση για τους ασθενείς τους: τις καλές τέχνες.

Μια ομάδα Καναδών παθολόγων και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, συνεργάζονται με στόχο να επιτρέψουν στους γιατρούς να δίνουν συνταγές με δωρεάν επισκέψεις στο μουσείο. Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους, στον κόσμο.

Το μουσείο ανακοινώνει ότι οι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν «μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυλας», καθώς περιηγούνται στα εκθέματα και τις συλλογές.

Η Νάταλι Μπρόντι, διευθύντρια του μουσείου και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, πιστεύει ότι οι πολιτιστικές εμπειρίες θα αναγνωριστούν σύντομα για τα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία. «Ο όμορφος, ουδέτερος και γεμάτος έμπνευση χώρος ενός μουσείου μπορεί να τονώσει τη διάθεση, να βελτιώσει τον τρόπο ζωής και να δώσει στους ασθενείς την ευκαιρία να ανακαλύψουν εμπειρίες και ερεθίσματα, πέρα από την ασθένειά τους», δήλωσε η Μπρόντι στο BBC, με ελπίζοντας το πρότζεκτ να έχει επιτυχία και να οδηγήσει και άλλα μουσεία του κόσμου να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. «Μπορούμε να ανοίξουμε πόρτες, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς».

Σε ανακοίνωση της ένωσης Médecins francophones du Canada, η δρ. Ελέν Μπόγιερ είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η επαφή με την τέχνη έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. «Είμαι βέβαιη ότι οι ασθενείς μου θα ενθουσιαστούν όταν επισκεφτούν το μουσείο και αυτό θα ελαφρύνει την κατάσταση της υγείας τους».

Οι γιατροί με αυτόν τον τρόπο βοηθούν την φυσική και ψυχική νόσο. Το πρότζεκτ θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή