Οικονομικός καζαμίας 2022

Οι οικονομολόγοι είναι πολύ κακοί στις προβλέψεις!
exdez via Getty Images

Τον Δεκέμβριο του 2007, ένα διεθνές πάνελ οικονομολόγων προέβλεπε ότι η πιθανότητα οικονομικής κρίσης για το 2008 ήταν λιγότερο από 35%. Επίσης, προέβλεπε ότι η πιθανότητα για την οικονομία να συρρικνωθεί όσο συρρικνώθηκε το 2008 ήταν περίπου 1 στις 500. Τώρα βεβαίως ξέρουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης του 2008 και 2009 και επίσης ξέρουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 (ενώ οι οικονομολόγοι έγραφαν τις προβλέψεις τους) η παγκόσμια οικονομία ήταν ήδη σε οικονομική κρίση!

Οι οικονομολόγοι είναι πολύ κακοί στις προβλέψεις! Ποσό κακοί; Μια πρόσφατη ερευνά έδειξε ότι απέτυχαν να προβλέψουν τις 148 από τις τελευταίες 150 οικονομικές κρίσεις!

Ο λόγος που συνεχίζουν να τις κάνουν είναι σε ένα βαθμό η υπερβολική αυτοπεποίθησή τους ότι αυτήν την φορά θα ”πέσουν μέσα”. Ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος όμως είναι ότι όλοι περιμένουν από τους οικονομολόγους να κάνουν προβλέψεις, όπως όλοι περιμένουν από ένα μετεωρολόγο να προβλέπει τον καιρό.

Θέλοντας να πρωτοτυπήσω (ή απλώς να αποφύγω το ρίσκο ενός μακροοικονομικού λάθους!), παρακάτω παραθέτω το λεξικό οικιακής οικονομίας του 2022 (and beyond!).

Εν κατακλείδι, στον βαθμό που η ευθύνη πολλών οικονομικών αποφάσεων (συνταξιοδοτικές, επενδυτικές κτλ.) μετακυλίεται από το συλλογικό στo ατομικό, το 2022 θα πρέπει να είναι η χρονιά που θα επενδύσουμε στην ”εργαλειοποίηση” των προκαταλήψεων μας σχετικά με τα χρήματα και στην μείωση του οικονομικού αναλφαβητισμού.

Αυτή η μετάβαση προϋποθέτει την εκμάθηση της ψυχολογίας του χρήματος.

***

Εν αναμονή περισσότερων ανακοινώσεων, μπορείτε να ακολουθήσετε την σελίδα στο Instagragam εδώ.

Δημοφιλή