Οικονόμου: Εκκληση στους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη Φώφη Γεννηματά, τις παρελάσεις, την πανδημία, το Πέραμα, τον Πράσινο Δακτύλιο, την επίσκεψη Μέρκελ.
.
.
Eurokinissi
Eurokinissi

Από την ξαφνική απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε την ενημέρωση ο Γιάννης Οικονομου: «Η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε για το ήθος της, πολιτικό και προσωπικό. Με την εν γένει διαδρομή της δίδαξε την ελληνική κοινωνία αρχές και αξίες. Σε εποχές δύσκολες στήριξε την Πατρίδα με τη υπεύθυνη στάση της. Παράλληλα, ο προσωπικός αγώνας που έδωσε με γενναιότητα απέναντι στην ασθένεια που την έπληξε ενέπνευσε και έδωσε κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους. Η απουσία της θα είναι δυσαναπλήρωτη. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε όλους, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την εκτίμηση που έτρεφε γι’ αυτή η ελληνική κοινωνία.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και αιωνία η μνήμη της», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τι θα ισχύσει για τις παρελάσεις – Εκκληση για εμβολιασμούς

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για τις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διευκρίνισε ότι θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.

Όπως εξήγησε, η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

«Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση μετά την αύξηση τω κρουσμάτων, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και έκανε έκκληση να σπεύσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα να κάνουν το εμβόλιο, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και αν ανησυχεί η κυβέρνηση για τις εικόνες που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, με πιστούς που δεν φοράνε μάσκες μέσα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου. «Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας είναι εντεταλμένα να τηρούνται τα μέτρα που είναι σε ισχύ», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βελτιωμένη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας από την εφαρμογή του Πράσινου Δακτυλίου

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες φαίνεται να δημιουργεί μια πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λόγω του αυξημένου φόρτου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.

-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.

-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.

-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες - κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.

-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.

- Η χρονοαπόσταση στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) –παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά το 2019), και στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7 το 2019). «Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σε εξέλιξη η έρευνα για το Πέραμα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αιματηρό περιστατικό του Περάματος και τη θέση της κυβέρνησης, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολιτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ζητήσει από την Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την επιχειρησιακή αξιολόγηση της διαδικασίας, ενώ είναι σε εξέλιξη και ο πειθαρχικός έλεγχος των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χρειάζεται εμπιστοσύνη στα όργανα της Πολιτείας και ψυχραιμία.

Θα δει άλλη Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η συνάντηση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει σε κλίμα αποχαιρετισμού και τόνισε ότι η Καγκελάριος θα δει μία τελείως διαφορετική Ελλάδα από αυτή που είχε επισκεφθεί στο παρελθόν.

Δημοφιλή