Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στις ΗΠΑ όλα τα θέματα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

«Σύντομα στα Πανεπιστήμια οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
K. Mitsotakis - J. Biden
K. Mitsotakis - J. Biden
Eurokinissi

Στην κύρωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ.

Ειδικότερα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιάννης Οικονόμου εξήγησε ότι γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και σημείωσε ότι αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών. «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου. Στην συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Ήδη έχει θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος, ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί και το θέμα των αεροσκαφών F 16 που φέρεται να επιδιώκει να προμηθευτεί η Τουρκία από την Αμερική.

Μετά και τη χθεσινή (12/5) κύρωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θα συζητηθούν διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, ενώ βέβαια στην ατζέντα βρίσκεται και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θα συζητηθούν και τα ενεργειακά στην συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Έμφαση στην συζήτηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν αναμένεται να δοθεί και στα ενεργειακά, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την σημασία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, καθώς θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα τύχει τέτοιας τιμής, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού.

«Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό»

Μιλώντας για την αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι είναι μια Συμφωνία που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ότι υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την καταψήφιση της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γίνεται εύκολα αντιληπτό απ’ όλα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη του, για να δικαιολογήσει ένα ακόμη «όχι» στην ενίσχυση της Πατρίδας μας, ότι όλα αυτά αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό. Απέδειξε και χθες ότι είναι κολλημένος στο πιο κακό παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας για αυτό δεν μπορεί να εισφέρει το παραμικρό σε καμιά εθνική προσπάθεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα επικρατήσουν οι νόμοι των συμμοριών στα ΑΕΙ»

Σχετικά με άλλα θέματα της επικαιρότητας που αναφέρθηκαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου μετά από ερώτηση σχετικά με την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε ότι ισχύει το χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώνεται μέσα στον μήνα η εκπαίδευση των πρώτων 400 αστυνομικών και ότι σύντομα θα τους δούμε στα Πανεπιστήμια. «Δεν υπάρχει περίπτωση στα ΑΕΙ, οι νόμοι των συμμοριών να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Popular in the Community