Οικονόμου για πανδημία: Εξετάζουμε μέτρα, κυρίως για τους ανεμβολίαστους

Αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους και περιορισμοί στην προσβασιμότητα τους σε μεικτούς χώρους, ορισμένα από όσα εξετάζονται.
Oikonomou
Oikonomou
Eurokinissi

Το καμπανάκι κινδύνου έχει ηχήσει για τα καλά στην κυβέρνηση μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αυξηθούν κι άλλο, όπως και οι απώλειες και οι διασωληνωμένοι.

«Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και από την άλλη πλευρά η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της. Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ πρόσθεσε ότι οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη χειμερινή περίοδο, βάζοντας στην εξίσωση και την πίεση που θα ασκήσει ο ιός της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, αναμένεται η συνεδρίαση των ειδικών και οι εισηγήσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν και κατόπιν θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, σε τρεις άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας:

-Στην προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών

-Στην ενίσχυση του ΕΣΥ με δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα

-Στην αναγκαία προσαρμογή μέτρων που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους

«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους ειδικούς. Αν κάτι πρόκειται να αλλάξει, βασικά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο ή την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους. Όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου.

Για την ώρα το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλία, προχώρησε ήδη σε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τη Λάρισα για τη διάθεση στο ΕΣΥ κλινών τόσο για covid όσο και για non covid περιστατικά.

Επίσης συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έλεγχοι εφαρμογής και ισχύος του πλαισίου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ από σήμερα Δευτέρα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες έτσι ώστε ο διευθυντής κάθε σχολείου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ′ αυτό μόνο πρόσωπα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα των SMS, σημείωσε ότι για την ώρα στέλνονται σε όσους είναι να κάνουν την τρίτη δόση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλούν μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους. Όσο για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για αυτή την τακτική –όπως από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο- ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι στόχος είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Επίσης ρωτήθηκε για το θέμα των στοιχείων των πολιτών που δεν έχουν κάνει εμβόλιο και απάντησε ότι πρόκειται για στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιοι στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης και ότι δεν τίθενται σε έκθεση. Από την άλλη πάντως σημείωσε ότι σταθμίζεται το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για μία ακόμα φορά ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών καθώς δεν είναι νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη για όλους τους κλάδους.