Ολλανδία: Θάλαμος βασανιστηρίων διαβόητου αρχηγού καρτέλ κοκαϊνης παρουσιάστηκε σε δικαστήριο

Με ηχομόνωση, εργαλεία βασανισμού, μπανιέρα για πνιγμούς, καταψύκτης για πτώματα. Το "διδακτικό" μήνυμα του δικαστή.
via Associated Press

Η ανακάλυψη ενός ηχομονωμένου θαλάμου βασανιστηρίων που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από συμμορία ναρκωτικών θα πρέπει να υπενθυμίζει στους ψυχαγωγικούς χρήστες κοκαΐνης τις συνέπειες των συνηθειών τους, δήλωσε ολλανδός εισαγγελέας.

Ο Κους Πλόι είπε σε δικαστήριο στο Άμστερνταμ ότι η βία στο εμπόριο ναρκωτικών ήταν ένα «αποκρουστικό, αλλά προφανώς αναπόφευκτο» αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης παράνομων ναρκωτικών στην Ολλανδία και τις γειτονικές της χώρες.

«Το ερώτημα είναι πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ της χρήσης κοκαΐνης – είτε πρόκειται για χρήση σε ένα πάρτι, για αντιμετώπιση του εργασιακού στρες ή για την καταστολή ψυχολογικών προβλημάτων – και του υποκόσμου που είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στη ζήτηση, αλλά σύμφωνα με τον τους δικούς τους κανόνες: διαφθείροντας, υπονομεύοντας, και μη δείχνοντας έλεος σε τίποτα και σε κανέναν», είπε ο Πλόι, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα σχόλια του δικαστή έγιναν κατά την τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση έντεκα υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου ενός φερόμενου ως αρχηγού της συμμορίας, γνωστού ως Roger “Piet Costa” P, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αντιπάλους τους σε αυτό το χώρο βασανιστηρίων που εντοπίστηκε στη Μπραμπάντ.

Πριν από δύο χρόνια, αστυνομικοί, ενεργώντας βάσει πληροφοριών που είχαν συλλέξει από γραπτά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί, ανακάλυψαν επτά εμπορευματοκιβώτια στη Μπραμπάντ, έξι από τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως κελιά στα οποία εντόπισαν χειροπέδες. Στο έβδομο εντόπισαν και μια καρέκλα οδοντιάτρου, με ιμάντες για το δέσιμο των χεριών και των ποδιών, σφιγκτήρες δακτύλων, νυστέρια, σφυριά, πένσες, κλαδευτήρια, καυστήρες αερίου, κολλητική ταινία κ.α. Το κοντέινερ διέθετε ηχομόνωση.

Οι αξιωματικοί βρήκαν επίσης έναν καταψύκτη αρκετά μεγάλο για να χωρέσει περισσότερα από ένα άτομα και μια μπανιέρα που φέρεται να χρησιμοποιηθεί για τον βασανισμό θυμάτων (το άτομο τοποθετείται ανάσκελα με ένα κομμάτι ύφασμα στο πρόσωπο ενώ από πάνω του ρίχνουν νερό, ώστε αισθάνεται πως πνίγεται).

Το δικαστήριο έγινε αναφορά και σε μια δεύτερη τοποθεσία στο Ρότερνταμ και εκτιμάται πως ήταν η επιχειρησιακή βάση μια «ομάδας συλλήψεων» της οποίας η αποστολή ήταν ήταν να αρπάζει άτομα που είχαν μπει στο στόχαστρο της συμμορίας και να τους μεταφέρει στην τοποθεσία όπου ήταν τα κοντέινερ που είχε μετατραπεί σε θάλαμο βασανιστηρίων και χώρους ”κράτησης”.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στο δικαστήριο και ένα μήνυμα που είχε υποκλαπεί από τον ύποπτο που είναι γνωστός ως Piet Costa στο οποίο έγραφε: «Είναι λίγοι τώρα και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τους βασανίσω».

Ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια και δεν δικάζεται επί του παρόντος, φέρεται να έγραψε: «Αν δεν συνεργαστούν, ακριβώς στο γόνατο».

Στο δικαστήριο υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι σύζυγοι και τα παιδιά των φερόμενων ως αντιπάλων της συμμορίας κινδύνευαν επίσης να στοχοποιηθούν και να «κρατηθούν υπό τις πιο βάρβαρες συνθήκες».

Και στις δύο τοποθεσίες, βρέθηκαν επίσης κλεμμένες αστυνομικές στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και μπλε φώτα που αναβοσβήνουν σαν αυτά των περιπολικών.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών στον Roger P, γνωστό ως Piet Costa, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη ποινή φυλάκισης 17 ετών και εννέα μηνών για άλλες υποθέσεις. Έχει χαρακτηριστεί ως μια σημαντική προσωπικότητα στον υπόκόσμο των ναρκωτικών.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Πηγή: The Guardian