ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2021 14:38 EET | Updated 22/03/2021 14:43 EET

Ομάδες νεοναζί χρησιμοποιούν το Instagram για να «στρατολογούν» νέους

Η πανδημία έχει επιταχύνει τη μετακίνηση των νέων ακροδεξιών από τους δρόμους στο διαδίκτυο.

BERNADETT SZABO via REUTERS

Το Instagram έχει γίνει κόμβος για τους νεοναζί ώστε να «στρατολογούν» νέους σε ακροδεξιές ομάδες, προειδοποιεί μια έκθεση από ομάδα κατά του ρατσισμού.

Η πλατφόρμα που βασίζεται στις συστάσεις και εστιάζει στα οπτικά μέσα την καθιστά ιδανική για τη διάδοση της προπαγάνδας, αναφέρει η οργάνωση Hope Not Hate (HNH) στην ετήσια αξιολόγησή της, την οποία επικαλείται ο Guardian.

Η HNH εντόπισε δύο ακροδεξιές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο - την British Hand και την National Partisan Movement - που έχουν χρησιμοποιήσει το Instagram για τον προσηλυτισμό νέων μελών, ενώ χρησιμοποιούν και άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram.

Τρία φερόμενα μέλη της British Hand, τα οποία είναι όλοι έφηβοι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hope Not Hate, δήλωσε: «Αν και συνεχίζουμε να προειδοποιούμε για εξειδικευμένες πλατφόρμες όπως το Telegram, ένας γόνιμος χώρος ”στρατολόγησης″ νέων από τους νεοναζί είναι το Instagram - η ανεπαρκής εποπτεία και οι ανησυχητικές προτάσεις αλγορίθμων είναι ζητήματα προστασίας των παιδιών που απαιτούν επείγουσα δράση από την πλατφόρμα».

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, είπε ότι έχει απαγορεύσει περισσότερους από 250 οργανισμούς υποστηρικτών της λεγόμενης «λευκής υπεροχής» και πως θα συνεχίσει να καταργεί περιεχόμενο που υποστηρίζει αυτές τις ομάδες.

Η έκθεση της HNH διαπίστωσε ότι η πανδημία της Covid-19 έχει επιταχύνει τη μετακίνηση των νέων ακροδεξιών από τους δρόμους στο διαδίκτυο.

Οι παλαιότερες, παραδοσιακές ομάδες έχουν μείνει πίσω σε σχέση με μια νεότερη, ψηφιακή γενιά που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία για να προωθήσει την ιδεολογία της μέσω τυχερών παιχνιδιών, συνομιλιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακών κινηματογραφικών συλλόγων ή και ακόμη και κατ′ οίκον εκπαίδευσης.

(με πληροφορίες από Guardian)