Ομαδικότητα. Χτίστε ισχυρούς δεσμούς με το προσωπικό της επιχείρησής σας!

Εσείς έχετε καλλιεργήσει την ομαδικότητα στην επιχείρησή σας;
sarote pruksachat via Getty Images

Ποιος είπε πως μία επιχείρηση πρέπει να κατευθύνει όλη της την επικοινωνιακή προσπάθεια μόνο στο χτίσιμο ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες της; Εκείνος που δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο στην επιχείρησή του! Σε διαφορετική περίπτωση θα γνώριζε πως η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων μίας επιχείρησης είναι εξίσου σημαντική και ζωτικής σημασίας για την πορεία της. Εσείς έχετε καλλιεργήσει την ομαδικότητα στην επιχείρησή σας; Αν ναι, θα σας είναι αρκετά εύκολο να απαντήσετε στις παρακάτω 3 ερωτήσεις.

Πόση ελευθερία κινήσεων έχουν οι υπάλληλοί σας;

Για τη σύσφιξη μίας σχέσης, ανεξάρτητα από το είδος αυτής, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός σημαντικού στοιχείου που ακούει στο όνομα εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη όμως δείχνεις όταν δίνεις την ευχέρεια στον άλλον να κάνει το σωστό ή το λάθος. Αυτή η ευχέρεια λέγεται ελευθερία και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων μίας επιχείρησης. Είναι πολύ βασικό να προσφέρετε την απαραίτητη ελευθερία στο προσωπικό σας ώστε να μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους πελάτες, τους συνεργάτες ή τους προμηθευτές σας. Ανάλογα με τη θέση του κάθε προσώπου προσαρμόζεται και το εύρος της ελευθερίας. Πόσες φορές έχετε ακούσει έναν πωλητή να λέει: «Θέλετε καλύτερη τιμή; Θα ρωτήσω τη διεύθυνση για τον αν μπορεί να γίνει». Ένας τέτοιος υπάλληλος είναι ένας ευνουχισμένος υπάλληλος. Αν η επιχείρηση έχει θέσει σωστούς κανόνες και έχει φροντίσει ώστε να καταρτίσει τον υπάλληλό της γι’ αυτούς, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Αξιοποιείτε τα σύγχρονα εργαλεία;

Στις μέρες μας η συνεργασία μεταξύ μίας ομάδας ανθρώπων είναι πιο εύκολη από ποτέ. Η πληθώρα των onlineεργαλείων είναι πραγματικά μοναδική και μάλιστα με δυνατότητες που κάνουν τους περισσότερους από εμάς να αξιοποιούμε τα οφέλη τους με τρόπο που δεν παραπέμπει σε μία βαρετή διαδικασία αλλά σε μία ευχάριστη ενασχόληση με το αγαπημένο μας αντικείμενο. Το κινητό μας τηλέφωνο! Εργαστείτε με τη χρήση εργαλείων που επιτρέπουν την εύκολη και άμεση αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους της επιχείρησής σας, χρησιμοποιώντας μία πλατφόρμα μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να κάνει τις παρατηρήσεις του, να εκφράσει την άποψή του, να ενημερωθεί για την εξέλιξη μίας εργασίας! Η χρήση τέτοιων εργαλείων, όχι μόνο συμβάλει στην ανάπτυξη μίας πιο άμεσης και διαδραστικής συνεργασίας αλλά ταυτόχρονα μειώνει τους κρίσιμους παράγοντες που αφορούν μία επιχείρηση όπως είναι ο χρόνος και το κόστος.

Αντιμετωπίζετε τους υπαλλήλους σας ανταγωνιστικά;

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, αν και πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, το προσωπικό μίας επιχείρησης να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τον ίδιο τον εργοδότη. Μειωμένη πληροφόρηση, άγνοια για τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης, αποφυγή ενημέρωσης για αλλαγές στη στοχοθέτηση, αποτελούν συνήθεις τακτικές που εφαρμόζουμε για να προστατευτούμε από τον ανταγωνισμό. Όχι από τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε! Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες εταιρείες φροντίζουν να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους για ενέργειες, αλλαγές και στόχους που θέτει η ηγεσία τους, ακόμη και μέσω τακτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας! Τέτοιες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται το ανθρώπινο δυναμικό τους σαν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής τους, κάτι που επιτάσσει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή τους για κάθε σημαντική στιγμή της επιχείρησης. Αυτό, εισπράττεται από το προσωπικό σαν επιβεβαίωση της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με την επιχείρηση, προσφέροντας πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη για τις δύο πλευρές.