ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/09/2020 07:15 EEST

ΟΟΣΑ: Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μικρότερη του αναμενόμενου το 2020

Ενώ αναμένεται ανάκαμψη και ανάπτυξη έως 5% το επόμενο έτος.

Andriy Onufriyenko via Getty Images

Η παγκόσμια οικονομία δεν πηγαίνει τόσο άσχημα όσο αναμενόταν, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά εξακολουθεί να έχει υποστεί άνευ προηγουμένου πτώση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε την Τετάρτη ένας διεθνής παρατηρητής.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει μια έκθεσή του ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στον κόσμο αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% φέτος - λιγότερο από το 6% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανακάμψει και να αναπτυχθεί κατά 5% το επόμενο έτος, δήλωσε ο οργανισμός.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι προοπτικές του «υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα» καθώς η πανδημία συνεχίζεται και υποθέτει ότι «οι σποραδικές τοπικές επιδημίες θα συνεχιστούν» και ένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη του 2021.

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την οικονομία των ΗΠΑ, αναμένοντας συρρίκνωση 3,8% φέτος αντί για πτώση 7,3% που είχε προβλέψει προηγουμένως.

Η Κίνα αναμένεται να είναι η μόνη χώρα στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών που θα αναπτυχθεί φέτος - κατά 1,8%, αντί για μείωση 2,6% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε ακόμη τις προβλέψεις του για την Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τις αναπτυγμένες χώρες για την οικονομική πολιτική, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην αυξήσουν τους φόρους ή να μειώσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος «για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη και να περιορίσουν την αβεβαιότητα». Πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπούν, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη και για να την επιτύχουμε γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό».

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τους ανθρώπους να βρίσκουν θέσεις εργασίας και να υποστηρίξουν τις επενδύσεις, είπε. «Επομένως, το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, να μην αποσύρουν τη δημοσιονομική υποστήριξη πολύ νωρίς».

ΗΠΑ: Μικρότερη ύφεση για το 2020 προβλέπει η Fed

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο βίαιη απ’ όσο προβλεπόταν αλλά η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο ισχυρή κατά τα επόμενα έτη, εκτιμά την ίδια ώρα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19.

«Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε, σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είχε διακοπεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε όμως ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες «που απαιτούν γενικά τη συνάθροιση ανθρώπων (…) είναι ακόμη αρκετά μειωμένες».

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 3,7% φέτος, ενώ τον Ιούνιο η Fed εκτιμούσε ότι η μείωση αυτή θα φτάσει ακόμη και το 6,5%. Η ανάκαμψη, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν: 4% το 2021 (από 5%) και 3% το 2022 (από 3,5%) για να πέσει στο 2,5% το 2023.

Η ανεργία, που τον Φεβρουάριο είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 7,6%, ποσοστό καλύτερο από το 9,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το προβλεπόμενο, με την ανεργία να έχει ήδη μειωθεί στο 8,4%, μετά το ιστορικό «άλμα» στο 14,7% τον Απρίλιο.

«Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη» της πανδημίας, τόνισε η Fed στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. «Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Για τον πληθωρισμό, η Fed εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,2% (αντί για 0,8%) και θα φτάσει τον στόχο του 2% το 2023.

(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ)