Ορκωμοσία της Κυβέρνησης: Πως επέλεξε τους υπουργούς ο Μητσοτάκης

Τι «ζύγισε» ο πρωθυπουργός για το κυβερνητικό σχήμα.
ASSOCIATED PRESS

Μπορεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (8/7), όμως τη λίστα με τα ονόματα υπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε έτοιμη από καιρό. Αυτό εξάλλου άφηνε να εννοείται και σε συζητήσεις με συνεργάτες του αλλά απαντώντας και σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχετικά με το αν έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το κυβερνητικό σχήμα.

Το μόνο που είχε ανακοινώσει ήταν την πρόθεση του να αξιοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κάτι που απέδειξε με την επιλογή 21 προσώπων που πλέον έχουν ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για 3 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 18 υφυπουργούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% του υπουργικού σχήματος είναι πρόσωπα που ασχολούνται πρώτη φορά με την ενεργό πολιτική.

Αξιοποίηση στελεχών της Κεντροαριστεράς

Έχοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή των μελών του υπουργικού συμβουλίου φρόντισε παράλληλα να στείλει και μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του.

Έτσι δεν διστάζει να αξιοποιήσει και στελέχη που δεν προέρχονται από το χώρο της ΝΔ αλλά έχουν τα εχέγγυα ότι μπορούν να παρουσιάσουν έργο. Αυτό δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της Λίνας Μενδώνη αλλά και του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Για πολλούς λόγους η επιλογή Χρυσοχοϊδη

Ο πρωθυπουργός, έχοντας στην ατζέντα του σε περίοπτη θέση τα θέματα ασφάλειας, επέλεξε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένα πρόσωπο που η θητεία του στο συγκεκριμένο υπουργείο μνημονεύεται ακόμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν έχει ως «παράσημα» μόνο τις μεγάλες του επιτυχίες –με σημαντικότερη την εξάρθρωση της 17Ν- αλλά απολαμβάνει του σεβασμού των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν πολιτικό που προέρχεται από την κεντροαριστερά και χωρίς ποτέ να έχει εκφράσει ακραίο λόγο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην στόχευση της κυβέρνησης να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και να επιλυθούν θέματα όπως το άσυλο ή τα Εξάρχεια, χωρίς να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις.

Η πλούσια εμπειρία και η άριστη γνώση του αντικειμένου ήταν τα στοιχεία που μέτρησαν στην απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετήσει τον Λευτέρη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητες για την αντεγκληματική πολιτική. Έτσι στην ηγεσία ενός «ευαίσθητου» υπουργείου βρίσκονται δύο στελέχη από τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να περιμένει άμεσα αποτελέσματα.

Και η εμπειρία μετράει...

Ένα άλλο στοιχείο που έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν η εμπειρία και η ικανότητα στη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων. Κάπως έτσι προέκυψε ο Κωστής Χατζηδάκης για το υπουργείο Ενέργειας. Με την «καυτή πατάτα» που ακούει στο όνομα ΔΕΗ αλλά και με τα ενεργειακά θέματα να είναι ορθάνοιχτα στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι ο έμπειρος Κωστής Χατζηδάκης αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για το συγκεκριμένο υπουργείο.Με το ίδιο σκεπτικό ο πρωθυπουργός τοποθέτησε σε κρίσιμα υπουργεία στελέχη που έχουν αποδείξει από προηγούμενες υπουργικές θητείες ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές, όπως ο Νίκος Δένδιας που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και ο Άδωνις Γεωργιάδης που καλείται να φέρει αποτελέσματα στο κομμάτι της ανάπτυξης.Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επενδύει στην αποδοτικότητα στενών συνεργατών του, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος που έχει την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπουργοί σχετικοί με το αντικείμενο

Κομβικό ρόλο στη «ζυγαριά» του πρωθυπουργού, έπαιξε και η γνώση του αντικειμένου για τον κάθε υπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε υπουργός όσο το δυνατόν περισσότερα για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, κάτι που θα διευκολύνει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν ή που θα εντοπιστούν.

Έτσι είδαμε να καταλαμβάνουν υπουργικές θέσεις στελέχη που είχαν προηγούμενη θητεία στα ίδια υπουργεία ή ήταν τομεάρχες όσο η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας, η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών. Θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού ως γενική γραμματέας είχε η υπουργός πλέον Λίνα Μενδώνη. Στο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας είναι σχετικός με το αντικείμενο λόγω των σπουδών του στην ιατρική, ενώ ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε θητεύσει στο ίδιο υπουργείο ως γενικός γραμματέας.

Και η επιλογή των υφυπουργών έγινε με το ίδιο κριτήριο, δηλαδή το γνωστικό αντικείμενο, αλλά και λόγω της επιτυχημένης επαγγελματικής τους πορείας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στάθηκε σε κομματικές ταυτότητες αλλά σε δυνατά βιογραφικά και σε πλούσιες προϋπηρεσίες και παραστάσεις.

Επίσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που έχει χαράξει, κάτι που φάνηκε στο θέμα της Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία φέρεται να διαφώνησε στο υπουργείο που της προτάθηκε με αποτέλεσμα να μείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα δείγματα γραφής καθώς μετά την ολοκληρωση των τυπικών θεμάτων με τις παραλαβές των υπουργείων θα ετοιμαστεί για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. Και μένει να φανεί στην πράξη αν τα αποτελέσματα της εργασίας των υπουργών και των υφυπουργών θα δικαιώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοφιλή