«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Νέο ρεκόρ στην 80ή επέτειο της επικής ρομαντικής ταινίας

«Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα». Η ατάκα του Κλαρκ Γκέιμπλ στην Βίβιαν Λι που άφησε εποχή.

Απέσπασε 8 βραβεία Όσκαρ -ρεκόρ που διατήρησε επί είκοσι χρόνια- και έκανε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών -ρεκόρ που κατέρριψε δεκαετίες αργότερα ο «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον.

Αλλά, η μεγαλύτερη επιτυχία της επικής ρομαντικής ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι η περίοπτη θέση της στην ιστορία του σινεμά και το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει αγέραστη, από το μακρινό 1939 (όταν ο κινηματογράφος ήταν μία εντελώς διαφορετική υπόθεση) μέχρι σήμερα, γιορτάζοντας αισίως την 80ή επέτειο της και μάλιστα, με ακόμη ένα ρεκόρ: Μέσα σε 4 ημέρες προβολής στις ΗΠΑ έκανε εισπράξεις 2,23 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί σε επαναπροβολή κλασικής ταινίας.

Σύμφωνα με το Variety, το προηγούμενο ρεκόρ είχε «Ο Μάγος του Οζ» (1939) με εισπράξεις 2 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «Όσα παίρνει ο άνεμος» θεωρήθηκε ο ορισμός του blockbuster και αποτέλεσε πρότυπο ως προς το τι σημαίνει χολιγουντιανή εμπορική ταινία.

Η ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ με πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι - Σκάρλετ Ο’Χάρα και τον Κλαρκ Γκέιμπλ - Ρετ Μπάτλερ, είναι βασισμένη στο ομώνυμο και βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ.

Όμως, η Metro Goldwyn Mayer είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την κινηματογραφική μεταφορά του -και αυτό ήταν μόλις ένα από τα προβλήματα που είχε η παραγωγή, με πιο σοβαρό τη διανομή.

Τελικά, επικράτησε το μεγάλο αστέρι της εποχής, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς του Χόλιγουντ» Κλαρκ Γκέιμπλ, ο οποίος εκτός των άλλων, είχε ήδη πίσω ένα Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα».

Αλλά μέχρι να έρθει η στιγμή της Βρετανίδας Βίβιαν Λι, για τον ρόλο της Σκάρλετ είχαν περάσει από ακρόαση περισσότερες από 1000 ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και σταρ πρώτου μεγέθους, όπως η Μπέτι Ντέιβις.

Πάντως, η Βίβιαν Λι είχε δηλώσει μετά από χρόνια σε συνέντευξη της «σιχαινόμουν να φιλάω τον Γκέιμπλ....» (τα γυρίσματα της ταινίας εν γένει δεν ήταν «αναίμακτα»).

Το στόρι: 1861, παραμονές του Αμερικανικού Εμφυλίου, η κακομαθημένη κόρη γαιοκτήμονα Σκάρλετ Ο’Χάρα που ζει στη Τάρα, την οικογενειακή φυτεία βαμβακιού στη Τζόρτζια με τους γονείς της και τις δύο αδελφές της, μαθαίνει ότι ο Άσλεϊ Ουίλκς, τον οποίον αγαπά κρυφά, πρόκειται να παντρευτεί την εξαδέλφη του Μέλανι.

Η 16χρονη Σκάρλετ εξομολογείται τα αισθήματα της στον Άσλεϊ, ο οποίος την αποκρούει. Όμως την εξομολόγηση έχει κρυφακούσει ο κυνικός, γοητευτικός, πλούσιος, Ρετ Μπάτλερ...

Κάπως έτσι αρχίζει το έπος, με φόντο τον πόλεμο -αλλά και τον πόλεμο της Σκάρλετ και του Ρετ- διάρκειας περίπου 4 ωρών.

Ένα βιβλίο και κατ′ επέκταση ένα σενάριο που σκόρπισε τις περίφημες ατάκες του στον άνεμο του χρόνου.

Όπως το διάσημο φινάλε «.... στο κάτω κάτω, αύριο είναι μια καινούργια μέρα».

Δημοφιλή