Όταν έκλαψε ο Δαρβίνος: Ο μοναδικός αλμπίνος γιγάντιος μυρμηγκοφάγος ευδοκιμεί στη φύση

Και το όνομά του Άλβιν.
.
.
Anteaters & Highways project/ICAS)

Ερευνητές δημοσίευσαν νέες φωτογραφίες του μοναδικού γνωστού ζωντανού γιγάντιου αλμπίνο μυρμηγκοφάγου στη Γη, ο οποίος πιστεύουν ότι σήμερα είναι τουλάχιστον ενός έτους.

Ερευνητές από το Project Anteaters and Highways (AHP) από το Ινστιτούτο Διατήρησης Άγριων Ζώων της Βραζιλίας (ICAS), ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον μυρμηγκοφάγο τον Δεκέμβριο του 2022 σε ένα ράντσο στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας.

Ονόμασαν το μοναδικό αυτό ζώο Άλβιν.

Η ομάδα εντόπισε τον Άλβιν και του τοποθέτησε ένα γιλέκο GPS για να παρακολουθεί τις μελλοντικές του κινήσεις, έγραψαν εκπρόσωποι της AHP σε δήλωση που δόθηκε στη Live Science.

Στις 10 Μαΐου, η AHP δημοσίευσε νέες εικόνες του Άλβινστο Facebook. Ο λευκός μυρμηγκοφάγος έχει τώρα μήκος 1,5 μέτρο και βάρος 14 κιλά, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι άνω του ενός έτους και δεν απέχει πολύ από την πλήρη ανάπτυξη, έγραψαν εκπρόσωποι της AHP στο Facebook. Ο Άλβιν έλαβε επίσης το δεύτερο γιλέκο GPS του, αφού ξεπέρασε το πρώτο του.

Ο αλμπινισμός είναι μια γενετική πάθηση που εμποδίζει τα ζώα να παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τη γούνα, τα φτερά, τα λέπια και τα μάτια τους.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με αλμπινισμό εμφανίζονται εντελώς λευκά και έχουν ροζ μάτια. Τα μάτια και το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητα στο φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μειωμένη όραση.

Τον Αύγουστο του 2021, οι ερευνητές του AHP βρήκαν το πτώμα ενός άλλου ανήλικου αρσενικού γίγαντα μυρμηγκοφάγου αλμπίνο, του πρώτου του είδους του που ανακαλύφθηκε ποτέ, στην ίδια περιοχή με τον Άλβιν.

«Όταν φτάσαμε εκεί, ήταν ήδη νεκρός, αλλά μπορέσαμε να συλλέξουμε γενετικά δείγματα που στάλθηκαν στο εργαστήριο για ανάλυση», είπε στη δήλωση η Δρ Ντεμπόρα Γιόγκουι, κτηνίατρος της ομάδας AHP.

Οι ερευνητές του AHP θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο του Άλβιν καθώς μεγαλώνει. Αλλά προειδοποίησαν επίσης ότι δεν θα επέμβουν για να σώσουν τον Άλβιν εάν αρρωστήσει ή δεχθεί επίθεση από αρπακτικά.


Δημοφιλή