Καλοκαίρι 2000: Όταν είχαν βρεθεί 58 Κινέζοι νεκροί μέσα σε φορτηγό - Η τραγωδία επαναλαμβάνεται

Παρόμοια τραγωδία με 58 νεκρούς.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
Pascal Rossignol / Reuters

Το «φορτηγό του τρόμου» που ανακαλύφθηκε με 38 πτώματα μεταναστών την Τετάρτη, πέρα από το γεγονός ότι τάραξε την κοινή γνώμη της Βρετανίας, θύμισε σε όσους πολίτες είχαν ξεχάσει την τραγική υπόθεση του 2000 στο Ντόβερ, όταν 58 Κινέζοι βρέθηκαν νεκροί σε ολλανδικό φορτηγό. Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιουνίου.

Οι έρευνες είχαν καταλήξει ξανά ότι το φορτηγό είχε ταξιδέψει ξανά από την πόλη Ζιμπρούγκα του Βελγίου για τη Βρετανία. Αποδείχτηκε ότι οι Κινέζοι μετανάστες είχαν παγιδευτεί στο κοντέινερ για περισσότερες από 18 ώρες, με πιθανή αιτία θανάτου τους την ασφυξία, χωρίς να αποκλείεται και η δηλητηρίασή τους από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο τότε οδηγός, ο 33χρονος Πέρρι Γουόκερ από το Ρότερνταμ, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης το επόμενο έτος. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε κλείσει το μοναδικό εξαερισμό του κοντέινερ. Ακόμη, φυλακίστηκαν άλλα εννέα μέλη της συμμορίας για συμμετοχή στο έγκλημα.

O οδηγός Πέρι Γουόκερ.
O οδηγός Πέρι Γουόκερ.
Reuters Photographer / Reuters

Οι 60 που ξεκίνησαν αρχικά από την Κίνα είχαν πληρωθεί με 20.000 βρετανικές λίρες από την κινεζική συμμορία πριν από το τελευταίο τους ταξίδι. Ο πρώτος τους σταθμός ήταν το Βελιγράδι, όπου πήγαν αεροπορικώς για να βγάλουν ψεύτικα διαβατήρια. Πέρασαν παράνομα από Γαλλία και Αυστρία για να φτάσουν στην Ολλανδία και να βρουν σπίτι. Από εκεί μπήκαν σε φορτηγό που μετέφεραν ντομάτες για να καταλήξουν στη Βρετανία. Οι δύο που κατάφεραν να επιζήσουν περιέγραψαν με λεπτομέρειες το πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής τους.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι είχαν μόνο τέσσερις κουβάδες με νερό για όλο το ταξίδι, ενώ δεν υπήρχε πρόσβαση καθαρού αέρα, σε μια από τις πιο καυτές ημέρες εκείνου του χρόνου.

Δεκαεννιά χρόνια μετά, ένα φορτηγό στο Έσσεξ με 39 σορούς, έρχεται να φέρει στη μνήμη μας εκείνο το τραγικό καλοκαίρι.

Πηγή: kentonline

Δημοφιλή