ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2019 15:31 EEST

Πάνω από 50 νέες λίμνες ανακαλύφθηκαν κάτω από τον παγετώνα της Γροιλανδίας

Δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές της Ανταρκτικής, αλλά έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

David Merron via Getty Images

Επιστήμονες εντόπισαν πάνω από 50 νέες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή κάτω από τον παγετώνα της Γροιλανδίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, μέχρι πρότινος ήταν γνωστές μόλις τέσσερις. Η Ανταρκτική κρύβει πάνω από 470 λίμνες κάτω από τους πάγους της, αλλά η νέα αυτή αμερικανοβρετανική έρευνα αποδεικνύει ότι ο Βόρειος Πόλος έχει και αυτός τις δικές του. Ωστόσο, δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ανταρκτικής, η μεγαλύτερη της οποίας (λίμνη Βοστόκ) έχει μήκος 250 χλμ, τη στιγμή που η μεγαλύτερη στη Γροιλανδία είναι μόλις 6 χλμ.

Μεγάλες συγκεντρώσεις νερού σε υγρή μορφή δημιουργούνται κάτω από τους πάγους για σειρά λόγων: Η πίεση από πάνω και η γεωθερμική θερμότητα από κάτω μπορούν να διατηρήσουν το νερό σε υγρή μορφή- ενώ τα νερά από την επιφάνεια, προερχόμενα από πάγους που λιώνουν, διοχετεύονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεντρώνονται σε κενούς χώρους.

Τέτοιου είδους λίμνες παρουσιάζουν έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή παρέχουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την υδρολογία (τα δίκτυα νερού) στους παγετώνες. Το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό, και καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται παγκοσμίως, η δημιουργία μοντέλων σχετικά με το πόσο γρήγορα ο πάγος γλιστρά προς τον ωκεανό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ως προς τις προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σημειώνεται πως, εάν ο πάγος της Γροιλανδίας έλιωνε όλος, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα ανέβαινε κατά 7 μέτρα.

Η Τζέιντ Μπόουλινγκ του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ εξέτασε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από το πρόγραμμα IceBridge της NASA, και στο πλαίσιο των ερευνών της ανακάλυψε 54 λίμνες. «Αντίθετα με τις λίμνες της Ανταρκτικής, που κατά κανόνα βρίσκονται γύρω από τα χωρίσματα των πάγων στα ενδότερα, αυτές οι νέες γροιλανδικές λίμνες συναντώνται κυρίως κοντά στα άκρα του παγετώνα, κάτω από σχετικά βραδυκίνητους πάγους και είναι κατά κανόνα σταθερές» είπε στο BBC News. «Είναι επίσης πολύ μικρότερες από αυτές της Ανταρκτικής (μέσο μήκος 1,4 χλμ έναντι 11 χλμ).