Πάνω από 767.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό παγκοσμίως

Τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί έχουν ξεπεράσει τα 21,65 εκατομμύρια.
ASSOCIATED PRESS

Πάνω από 21,65 εκατομμύρια είναι πλέον οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 767.630, σύμφωνα με μέτρηση του Reuters.

ΗΠΑ: 515 επιπλέον νεκροί, 40.000 νέα κρούσματα

Τουλάχιστον 515 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ σε 24 ώρες ως χθες Κυριακή στις 07:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών, ενώ το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 40.057 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη έφθασε έτσι τους 170.040 νεκρούς επί συνόλου 5,42 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου.

Η Καλιφόρνια, μια από τις πολιτείες που έχουν μετατραπεί σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, κατέγραψε 12 θανάτους και 4.841 κρούσματα μόλυνσης, με τον απολογισμό στην πολιτεία να φθάνει τους 11.243 νεκρούς επί συνόλου 625.057 μολύνσεων.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κυριακή το όριο των 170.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο η πανδημία του κορονοϊού να κάνει πολύ πιο περίπλοκη την περίοδο της φθινοπωρινής εποχικής γρίπης.

Το Institute for Health Metrics and Evaluation (ΙΗΜΕ) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναμένει περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 τους προσεχείς μήνες και προβλέπει πως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται να έχει φθάσει περί τους 300.000 στις αρχές του Δεκεμβρίου. Εκφράζει επίσης ανησυχία για την επαπειλούμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία κατά 75%.

Η πανδημία καλπάζει στη Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 620 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 23.101 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από τον πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει ως εδώ 107.852 θανάτους επί συνόλου 3.340.197 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης, κατά τα επίσημα δεδομένα, που μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την Κολομβία να ξεπερνά επίσης την Κυριακή το ορόσημο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και το Περού να καταγράφει ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην Μπογκοτά, το κολομβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αρχές κατέγραψαν 287 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των 24 προηγούμενων ωρών, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού σε 15.097 νεκρούς στη χώρα των Άνδεων, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου.

Η Κολομβία καταμετρά ως αυτό το στάδιο 468.332 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τέταρτη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των θανάτων και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Στη Λίμα, το περουβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, νέο ρεκόρ που έσπασε αυτό το οποίο καταγράφηκε μόλις την προηγουμένη.

Το υπουργείο έκανε λόγο για 10.143 νέες μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 535.946 αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην περουβιανή επικράτεια. Την προηγουμένη, είχε ανακοινώσει 9.501 κρούσματα μόλυνσης.

Οι θάνατοι που διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 206, κάτι που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στο Περού στους 26.281 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που πάντως αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου.

Στον Ισημερινό, μια ακόμη από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία — έχει καταγράψει πάνω από 100.000 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες, όπως και εκείνες άλλων κρατών της περιοχής, την πρόθεση της να συμμετάσχει στην παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Ο Ισημερινός έχει επίσης τη δυνατότητα να κατασκευάσει εμβόλια» για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, «όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Μεξικό, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τα παραγάγουν», τόνισε σε δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υφήλιο από την πανδημία του κορονοϊού, με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 214 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.448 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 56.757 νεκρούς επί συνόλου 522.162 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν ωστόσο ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί μετά την επιβεβαίωσή τους με εργαστηριακές εξετάσεις.

Στη Βολιβία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό την Κυριακή, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο προέβλεψε ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 100.344, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Έχουν καταγραφεί 4.058 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στις αρχές του Μαρτίου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας. Ως τα τέλη του μηνός», προβλέπεται «να έχουν φθάσει (...) τα 130.000 ως 150.000», τόνισε ο Ρενέ Σαονέρο, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Βολιβίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σαονέρο, τα κρούσματα επιταχύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το ανώτατο εκλογοδικείο αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ως την 18η Οκτωβρίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αρχικά, είχαν αναβληθεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, πήραν μέρος σε διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Ενδείξεις σταθεροποίησης στη Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ως αυτό το στάδιο, αν και στην πολιτεία που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 παρέμεινε συγκριτικά σταθερός.

Οι αρχές στη Βικτόρια ανακοίνωσαν ότι 25 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 21 θάνατοι, είχε καταγραφεί την 12η Αυγούστου.

Οι αρχές στη νοτιοανατολική αυτή πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσαν επίσης ότι διαγνώστηκαν 282 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός οριακά αυξημένος από τα 279 κρούσματα για τα οποία έκαναν λόγο την Κυριακή.

Οι αριθμοί αυτοί είναι αισθητά χαμηλότεροι από την κορύφωση των 700 και πλέον κρουσμάτων ανά 24ωρο τους οποίους ανακοίνωναν οι αρχές νωρίτερα αυτό τον μήνα. Αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αρχίζουν να περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 421 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από το σύνολο των περίπου 23.500 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, απολογισμό λιγότερο βαρύ από εκείνους άλλων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Πάνω από 50.000 οι νεκροί στην Ινδία

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τους 50.000 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε αλματωδώς πλησιάζοντας τα 2,65 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 941 και έφθασε τους 50.921 ως αυτό το στάδιο. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 57.981 και πλησιάζει πλέον τα 2,65 εκατομμύρια.

Η ασιατική χώρα κατατάσσεται τρίτη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

19 νέοι θάνατοι στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 19 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα έφθασε έτσι τους 5.160 νεκρούς επί συνόλου 96.475 ανθρώπων που προσβλήθηκαν ως αυτό το στάδιο.

Το ίδιο διάστημα, 908 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν ιαθεί ανήλθε έτσι σε 59.743, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Στα 411 τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στη Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε έξι θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 411 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Κατά τα δεδομένα του κέντρου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα ως εδώ έχει φθάσει τους 145 νεκρούς επί συνόλου 7.738 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 46 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν, με το σύνολο των ανθρώπων που κρίθηκε πως έχουν ιαθεί να ανέρχεται σε 894.

Ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της Λιβύης που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, δεν πιστεύεται ότι αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς στη χώρα της βόρειας Αφρικής επικρατεί χάος από το 2011, με το σύστημα υγείας ουσιαστικά διαλυμένο.

Στα 447 τα νέα κρούσματα στο Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 11 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 447 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 685 νεκρούς επί συνόλου 92.680 ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 382 από 387 επί συνόλου 860 που βρίσκονται στα νοσοκομεία. Το σύνολο των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων μειώθηκε σε 23.491.

Άλλοι 559 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 68.510.

Νωρίτερα την Κυριακή, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Οικονομικών Ισραέλ Κατς για την τόνωση της οικονομίας και την προσφορά αρωγής σε στρώματα του πληθυσμού τα οποία υφίστανται πλήγμα, προϋπολογιζόμενης αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων σέκελ (2,11 δισεκ. ευρώ).

Κίνα: 22 νέα κρούσματα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή δεν επιβεβαιώθηκε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, για πρώτη φορά από τα μέσα του Ιουλίου.

Η Σιντζιάνγκ είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στη νέα εστία της πανδημίας του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα.

Το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 19 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου. Σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Εντοπίστηκαν παράλληλα 37 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 16 την προηγουμένη.

Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Άλλοι 28 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 612 ασθενείς, οι 30 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται επισήμως σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.849 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Ένας θάνατος και 561 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα καταγράφηκαν 561 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ως αυτό το στάδιο να φθάνει τους 9.232 νεκρούς επί του συνόλου των 224.014 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Επιδείνωση της κατάστασης στη Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής κατέγραψαν άλλα 197 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 15.515 συνολικά.

Ο αριθμός των μολύνσεων ήταν τριψήφιος για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα (103 την Παρασκευή, 166 το Σάββατο, 279 την Κυριακή).

Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης σημείωσαν ραγδαία αύξηση στη Σεούλ και στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και συνδέονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τις λειτουργίες πρεσβυτεριανής εκκλησίας.

Από τα νέα κρούσματα, τα 89 εντοπίστηκαν μεταξύ κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ και άλλα 67 στην επαρχία Κιόνγκι. Εννέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί αφού εισήλθαν στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια από το εξωτερικό.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολό τους να παραμένει στους 305. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,97%.

Το ξέσπασμα των τελευταίων ημερών, το σοβαρότερο των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, ώθησε τις αρχές να συστήσουν πολύ πιο αυστηρή τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Μολονότι η Νότια Κορέα χαρακτηρίζεται ένα από τα «success stories» ως προς την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η έξαρση αναζωπυρώνει τις ανησυχίες που εκφράζονταν τον Φεβρουάριο, όταν οι αρχές δυσκολεύονταν να ελέγξουν την εστία που συνδεόταν με μια παραθρησκευτική μυστικοπαθή οργάνωση στην πόλη Ντέγκου και αποδείχθηκε η πιο θανατηφόρα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua)

Δημοφιλή