ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2020 08:09 EEST

Παραλίες: Ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος που προβληματίζει την Ευρώπη

Το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού, που θα καθορίσει και την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο.

ASSOCIATED PRESS

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες αρχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη και οι πολίτες είναι με το βλέμμα στις επόμενες διακοπές τους μετά από μήνες κολλημένοι στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε ένα σχέδιο που «προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να πάρουν καθαρό αέρα», το οποίο περιελάμβανε συστάσεις για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, την επανεκκίνηση σιδηροδρομικών, οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων και την αναζωογόνηση του τουρισμού.

Ωστόσο, οι αρχές προσπαθούν ήδη να αντιμετωπίσουν την μαζική εισροή τουριστών και ντόπιων σε μια από τις πιο πολυπόθητες τοποθεσίες του καλοκαιριού: την παραλία.

ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη, λίγες μόνο ημέρες μετά τη μείωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία με το άνοιγμα εκατοντάδων παραλιών, ο βορειοδυτικός νομός Μόρμπιχαν της Βρετάνης έκλεισε πέντε παραλίες μετά από «απαράδεκτη συμπεριφορά» και μη συμμόρφωση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην ολλανδική παράκτια επαρχία Ζίλαντ έκλεισαν προσωρινά τους δρόμους προς την πόλη για κάθε Σαββατοκύριακο έως την 1η Ιουνίου, λόγω των προβλεπόμενων καλών καιρικών συνθηκών και του φόβου ότι θα παραβιαστούν τα έκτακτα μέτρα.

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους πολίτες να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί όταν επισκέπτονται την παραλία, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από μια δημόσια αργία αύριο, Δευτέρα, οι αρχές παραθαλάσσιων πόλεων έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μείνουν μακριά.

Καλοκαίρι - αλλά με περισσότερους κανόνες

Ο ταξιδιωτικός εμπειρογνώμονας Τόνι Τζόνστον είπε στο CNN ότι καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν, οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν σε όμορφα μέρη με παραλίες, είτε στις χώρες τους είτε πιο μακριά.

Οπως τόνισε, οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν σαφείς στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την εισροή τουριστών και τον υπερπληθυσμό καθώς ξεκινά η περίοδος των διακοπών.

«Είτε θα εμφανιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο είτε στα μέσα Ιουλίου σίγουρα θα προκύψει - είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε καλό καιρό κάποια στιγμή σε ολόκληρη την ήπειρο και το πρόβλημα θα προκύψει», δήλωσε ο Τζόνστον.

Ανέφερε, επίσης ότι, αντί να επιβάλουν πλήρη απαγόρευση στον τουρισμό, οι αρχές θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά στην παραλία, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο θα «ωθήσει το πρόβλημα αλλού».

ASSOCIATED PRESS

Οι τοπικές αρχές σε ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να καθορίζουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς θα ανοίξουν ξανά τις πολυσύχναστες παραλίες.

Μετά από ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης, ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Ρέγιες Μαρότο, είπε στην τοπική εφημερίδα El Pais ότι η χώρα «εξετάζει διαφορετικά σενάρια» για αυτούς που πηγαίνουν στην παραλία.

«Πρέπει να εγγυηθούμε, όταν ανοίγει ο διεθνής τουρισμός, ότι το άτομο που έρχεται στην Ισπανία είναι ένα ασφαλές άτομο», δήλωσε πρόσφατα ο Μαρότο. «Σχετικά με το πώς θα μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες μας, εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στην πόλη Κανέτ ντεν Μπερενγκέρ της Μεσογείου, που βρίσκεται βόρεια της Βαλένθια, θα επιτρέπονται μόνο 5.000 επισκέπτες ημερησίως στην τοπική παραλία της - περίπου το μισό του συνηθισμένου αριθμού.

ASSOCIATED PRESS

Στο Σανξένξο της Γαλικίας, τα μηχανήματα καθαρισμού θα αποτελούν σύνηθες χαρακτηριστικό στις παραλίες, ενώ τα δημόσια μπάνια και τα ντους θα απολυμαίνονται τακτικά.

Οι αρχές σε ορισμένους γαλλικούς νομούς έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής να ανοίξουν τις παραλίες μόνο για «δυναμικές ατομικές σωματικές δραστηριότητες».

Ο Τζόνστον είπε στο CNN ότι με τόσες πολλές περιοχές - ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα - οικονομικά εξαρτώμενες από τον τουρισμό, οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να ενθαρρύνουν τον ασφαλή τουρισμό και να έχουν πολιτικές για την προώθηση της καλής υγιεινής σε δημόσιους χώρους, όπως οι τουαλέτες και τα εστιατόρια.

ASSOCIATED PRESS

«Εχουμε περίπου 330 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στον τουρισμό. Θα υπάρξει μια πρόκληση μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών και των επιθυμιών των τουριστών, καθώς και των οικονομικών επιπτώσεων στον τουρισμό, έναντι ολόκληρης της κατάστασης με τον κορονοϊό» εξήγησε.

Μια αλλαγή συμπεριφοράς

Καθώς ο καιρός θερμαίνεται, οι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να ξεφεύγει.

Σε μια μελέτη, ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 50% των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών συμμορφώνονταν «εντελώς» με τους κανόνες.

ASSOCIATED PRESS

Η Σούζαν Μίτσι, καθηγήτρια ψυχικής υγείας στο UCL, δήλωσε στο CNN ότι στοιχεία από μακροχρόνιες καταστάσεις καραντίνας από όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι η έλλειψη συμμόρφωσης συχνά προκύπτει ως αποτέλεσμα της πλήξης, της απογοήτευσης, της κατάθλιψης και του άγχους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι όσο καλύτερος είναι ο καιρός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν έξω.

ASSOCIATED PRESS

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και συναντούν φίλους τους, ενώ βρισκόμαστε σε πανδημία με έναν ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, η ιογενής μετάδοση συμβαίνει συντριπτικά σε εσωτερικούς χώρους, όχι έξω. Οπότε στην πραγματικότητα ο εξωτερικός χώρος είναι σχετικά ασφαλής - το να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς, ακριβείς και συνεπείς με τα μηνύματα τους προς τους πολίτες αυτό το καλοκαίρι. «Ξέρετε ακριβώς ποιος επιτρέπεται να κάνει τι, πότε, πού και πώς».

Κίνδυνος δεύτερου κύματος

Οι θάνατοι και τα κρούσματα μπορεί να μειώνονται καθημερινά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ήπειρος θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ένα δεύτερο κύμα εάν δεν προχωρήσουν προσεκτικά τα κράτη.

VALERY HACHE via Getty Images

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής προστασίας της υγείας στο πανεπιστήμιο East Anglia της Αγγλίας, δήλωσε στο CNN ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιών σε εξωτερικούς χώρους παραμένει χαμηλός, αλλά ενθάρρυνε την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται τα τουριστικά θέρετρα και από το πώς ενεργούν όταν φτάνουν εκεί, είπε.

«Εάν οι άνθρωποι στριμώχνονται σαν σαρδέλες σε παραλίες ή μπαρ και εστιατόρια, τότε ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα είναι αρκετά υψηλός», προειδοποίησε.

(Πηγή: CNN)