ΔΙΕΘΝΕΣ
31/12/2018 11:23 EET | Updated 31/12/2018 11:40 EET

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ: Εισιτήριο για τους εορτασμούς έως και 335 δολάρια

Αντιδρά η δήμαρχος και κατηγορεί την πολιτειακή κυβέρνηση, ενώ οι εορτασμοί «απειλούνται» από την καταιγίδα

ASSOCIATED PRESS

Η παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ είναι εντυπωσιακή -γι αυτό και οι φωτογραφίες της κάθε χρόνο κάνουν τον γύρο του κόσμου- χάρη στο σόου των πυροτεχνημάτων. 

Ωστόσο, από τα 51 επίσημα εορταστικά γεγονότα που αναφέρονται στον ιστότοπο του City of Sydney, τα 19 προϋποθέτουν αγορά εισιτηρίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 335 δολ -στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ποτό- όπως για παράδειγμα, για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους.

Η δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά που διοργανώνονται περιμετρικά του λιμανιού της πόλης έχουν εισιτήριο και κατηγόρησε την πολιτειακή κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση.

«Ειλικρινά πιστεύω πως είναι εξωφρενικό ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από κάτι που διοργανώνεται για να φέρει κοντά τους πολίτες και να αναδείξει την ομορφιά της πόλης μας» δήλωσε. 

«Έχουμε αυτήν την εκπληκτική πολυπολιτισμική κοινότητα που ζει αρμονικά και όλους αυτούς τους ξένους επισκέπτες, τόσο όσους έρχονται πρώτη φορά, όσο και εκείνους που έρχονται ξανά και ξανά και δεν νομίζουμε ότι η Νέα Νότια Ουαλία ή οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι πρέπει να κερδίζουν χρήματα από μια εκδήλωση της κοινότητας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». 

Η αντιδήμαρχος Λίντα Σκοτ με τη σειρά της επέκρινε την πολιτειακή κυβέρνηση επειδή στα εισιτήρια δεν συμπεριλαμβάνεται ποτό. 

«Οι δημόσιοι χώροι αφορούν το δημόσιο συμφέρον και δεν πρέπει να αποκλείονται και να περιορίζεται η πρόσβαση σε αυτούς. Το Σίδνεϊ είναι μία υπέροχη παγκόσμια μητρόπολη οι δημόσιοι χώροι της οποίας θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι για να απολαύσει κανείς το ποτό του και να δει τα πυροτεχνήματα» πρόσθεσε. 

Η αλλαγή του χρόνου στο Σίδνεϊ, κόστους 5,78 εκατ. δολαρίων, φωτίζεται από 8,5 τόνους πυροτεχνημάτων, περισσότερα από 100.000 μεμονωμένα πυροτεχνικά εφέ (όπως φλεγόμενα συντριβάνια) και 35. 000 ρουκέτες

Καταιγίδα στο Σίδνεϊ «απειλεί» τους εορτασμούς

Σήμερα πάντως, το Σίδνεϊ πλήττεται από σφοδρή καταιγίδα.

Οι προβλέψεις της τοπικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έκαναν λόγο για βροχές στα δυτικά της πόλης ή για μία συννεφιασμένη μέρα, αλλά τελικά, το Σίδνεϊ δέχτηκε καταρρακτώδη βροχή με δεκάδες κεραυνούς. 

(Με πληροφορίες από Guardian)