ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 21:12 EEST | Updated 21/09/2018 21:12 EEST

Παράνομος κι εκεί... Κλείνει το μουσείο του Εσκομπάρ στην Κολομβία

RAUL ARBOLEDA via Getty Images

Οι αρχές της πόλης Μεντεγίν στην Κολομβία έκλεισαν ένα μουσείο αφιερωμένο στον βαρόνο της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ, που ανήκε στον αδελφό του και το οποίο επισκέπτονταν πολλοί τουρίστες, ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης.

Στο μουσείο, που δεν διέθετε νόμιμη άδεια, υπήρχε έκθεση με διάφορα αντικείμενα του Εσκομπάρ, μεταξύ των οποίων τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες του, ακόμα και ένα ψεύτικο διαχωριστικό πίσω από το οποίο κρυβόταν.

Τον χώρο διαχειριζόταν ο Ρομπέρτο Εσκομπάρ, γνωστός και με το παρωνύμιο «η Αρκούδα», αδελφός του πρώην επικεφαλής του καρτέλ του Μεντεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας.

Βρισκόταν στην πολυτελή συνοικία Λας Πάλμας και ήταν ένα από τα αξιοθέατα των «ναρκο-περιηγήσεων» που προσφέρονται στους τουρίστες, μαζί με το κτίριο κατοικιών Μονακό, το οποίο ανήκε στον Εσκομπάρ, και το νεκροταφείο Μοντεσάκρο, όπου έχει ταφεί.

Το μουσείο έκλεισε την Τετάρτη στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της δημαρχίας του Μεντεγίν, του υφυπουργείου Τουρισμού και της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης, τουλάχιστον επτά αλλοδαποί εργάζονταν στο μουσείο την ώρα της επιδρομής.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι τουρίστες πλήρωναν 90.000 κολομβιανά πέσο (περίπου 25 ευρώ) για την είσοδο και 106.000 (περίπου 30 ευρώ) πέσο για μια πλήρη περιήγηση στο μουσείο.

Η δημαρχία ανακοίνωσε ότι το μουσείο δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες και άρα οι αρχές προχώρησαν «στην προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του».

«Δεν ήθελα οι άνθρωποι να έρχονται στην πόλη μας, στη χώρα μας, για να εξυμνήσουν το έγκλημα. Και ακόμη λιγότερο να πλουτίζουν αυτοί που έκαναν τόσο κακό στη χώρα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Φεντερίκο Γκουτιέρες Σουλουάγα, δήμαρχος του Μεντεγίν.

 Επικεφαλής μιας ισχυρής αυτοκρατορίας ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes. Σκοτώθηκε από την αστυνομία το 1993.